Este bună sau nu ciorba când vrei să slăbești? Mihaela Bilic demontează un mit
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Iun 2024, 09:25
- Life
- Ascultă știrea
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică dacă este bună sau nu ciorba atunci când vrei să slăbești.
Vara a venit, iar proba costumului de baie este una dintre cele mai înfiorătoare ale sezonului cald, mai ales pentru doamnele care au ceva kilogramele în plus. Pentru a scăpa rapid de câteva kilograme, nutriționistul Mihaela Bilic recomandă un fel de mâncare simplu: CIORBA.
”Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede”, a explicat nutriționistul.
„Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit – are multă apă. Stomacul nu știe să numere calorii, este impresionat doar de volum. Din cauza asta, când băgăm în stomac 3 polonice de ciorbă, el crede că a mâncat mult, l-am păcălit. Dar avem 90% apă, avem legume, făinoase (tăiței, orez, cartof).
Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele, făinosul – încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme’.
O ciorbă, din start, ne oferă jumătate din porție. Mai vine cu un avantaj. Stă în stomac de 2 ori mai mult decât un fel doi. E paradoxul ciorbei. S-a observant la ecografie acest aspect. De la ciorbă, nu e nimic nou în nutriție.
Recapitulăm, de ce ne slăbește corect?
• Stă de 2 ori mai mult în stomac
• Dă senzația de sațietate
• Are jumătate dintr-o porție normală pentru un adult
• Are puține calorii
Dacă mâncăm 3-5 ciorbe pe zi, putem să slăbim cu stomacul plin”, afirmă dr. Mihaela Bilic.