Hotelul de gheaţă, ocupat integral de Crăciun și de Revelion GALERIE FOTO

Hotelul de gheaţă, ocupat integral de Crăciun și de Revelion GALERIE FOTO
Construcția de gheaţă de la Bâlea Lac, vizitată anual de 8.000 de turişti, este realizată de o echipă din Mureş. Ridicarea hotelului durează o lună, condiţiile de lucru fiind foarte grele: temperaturi sub zero grade, vânt ce ajunge la 100 km/h și umiditate.

Lucrările au început pe 1 decembrie şi au fost deja ridicaţi pereţii exteriori, urmând ca până la Crăciun să fie amenajate şi interioarele. Construcţia din gheaţă este realizată de Attila Varga împreună cu 25 de meseriaşi veniţi din localitatea Aluniş (judeţul Mureş). 

Acesta este constructor de meserie şi are deja o experienţă de 15 ani în domeniu. Până să înceapă să construiască hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, nu a mai lucrat niciodată cu gheaţă şi zăpadă.

„Este o experienţă frumoasă să ridici un astfel de hotel, dar este şi foarte greu. Condiţiile în care se lucrează sunt foarte grele. În construcţii lucrezi, de obicei, vara, când e cald. Aici se lucrează la temperaturi scăzute, cu vânt care îți bate direct în față", spune Varga.

Materia primă pentru constructori este în Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgăraş. Ca să poată fi folosită, gheaţa trebuie să fie destul de groasă, de minim 30 cm, însă e de preferat să aibă 60-70 cm, iar la o asemenea grosime se ajunge doar la temperaturi foarte scăzute.

La 2.034 m altitudine se lucrează în condiţii extreme, din cauza vremii schimbătoare şi dure. Când zăpada este viscolită şi e ceaţă, atmosfera e ca la Polul Nord: nu poţi respira şi nu vezi la doi metri în faţă. În prezent, potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac depăşeşte 70 cm, iar temperaturile rareori trec peste zero grade, chiar şi în timpul zilei.

„Cărămizile sunt blocuri decupate cu motoferăstraul din apa îngheţată a lacului. Fiecare bucată este trasă afară de cel puţin doi oameni, cu ajutorul unui cărucior cu patine, de tip sanie. Gheaţa este tăiată, de obicei, de o singură persoană, mai experimentată, deoarece există riscul să cadă în apa îngheţată. Interesul oamenilor a crescut treptat.

Majoritatea celor care vin sunt din România, dar vin şi turişti din Anglia, Germania şi Ungaria. Noi am căutat să le dăm în fiecare an ceva nou. Cei care vin aici vor tot timpul să facă ceva. Aşa că avem lângă hotelul de gheaţă şi Winter Park, cu săniuţe, schiuri, boburi, snowboard-uri, le oferim posibilitatea să facă tubbing sau rafting", explică Lidia Bădilă, purtător de cuvânt al hotelului.

Bucăţile de gheaţă trebuie să fie cât mai mari pentru ca hotelul să fie trainic şi soarele să nu îl poată topi uşor. De regulă, gheaţa are 60-70 cm, lungimea de 1 m, iar lăţimea, de 0,5 m. Fiecare bloc de gheaţă cântăreşte 50-70 kg. Sute de astfel de blocuri montate şi fixate cu apă şi zăpadă pentru a realiza construcţia.

În prezent se lucrează la realizarea pereţilor interiori şi la finisarea camerelor. Acest lucru presupune şi construirea paturilor din gheaţă, care vor fi apoi acoperite cu saltele moi şi cu lenjerii de pat călduroase. Ulterior vor trebui realizate barul din gheaţă şi restaurantul: câteva mese şi scaune, tot din gheaţă.

Tema de anul acesta este “Cinema on Ice”. Oaspeții vor dormi, în funcție de preferințe, în camerele inspirate de peliculele “Star Wars”, “The Hobbit”,” Ice Age”, “The Passion of the Christ”, “Mihai Viteazul”, “Toate pânzele sus!”, “Rocky III”, “Gladiator”, “King Kong”, “Titanic”, “Jaws”, “Harry Potter” şi “Dracula”.

Pentru cei care doresc să se cazeze în camere de gheaţă, dar vor mai multă intimitate, de câţiva ani se ridică lângă hotelul propriu-zis şi trei construcţii de tip iglu. Anul acesta lucrările vor începe după Anul Nou, iar încăperile se vor numi Smurf Igloo, Jungle by Ice și Jurassic Park Igloo. Hotelul este ocupat 100% în perioada sărbătorilor de iarnă.

Comenteaza