Îl găseşti în grădini. Rădăcinile, frunzele şi coaja lui sunt un remediu împotriva cancerului

Îl găseşti în grădini. Rădăcinile, frunzele şi coaja lui sunt un remediu împotriva cancerului
Are puternică acțiune inhibatoare în dezvoltarea culturilor de celule canceroase. Este benefic în cazurile de cancer cu diferite localizări, inclusiv în cele de cancer în faze avansate.

Cimișirul (Buxus sempervirens L.) sau merişorul este o specie de plante din familia Buxaceae, folosită în scopuri ornamentale. Plantă longevivă, poate trăi până la câteva sute de ani.

Este originar din sudul și vestul Europei, dar are o răspândire foarte largă. Cimişirul mai poate fi întâlnit în nord-vestul Africii, sud-vestul Asiei, din sudul Angliei până în nordul Marocului, de-a lungul coastei de nord-est a Mării Mediterane, până în Turcia.

Înalt, până la 5-6 m, este un arbust toxic, cultivat în grădini sau parcuri ca plantă ornamentală. Tulpina sa este formată dintr-un lemn foarte dens și omogen fiind foarte ramificată, iar coroana foarte densă. Frunzele sunt mici, pieloase, eliptice sau ovate, pe fața superioară lucioase (verde-închis), iar pe cea dorsală mate (verzi-gălbui).

În medicina populară este folosit pentru bolile de piele, gută, reumatism, parazitoze intestinale, insuficiență hepato-biliară şi icter.

Este folosit sub forma decoctului ca febrifug, în afecțiuni hepato-biliare, tulburări de coagulare, trombocitopenii, leucemie.

Din rădăcini, coajă şi frunze se prepară infuzie, decoct sau tinctură.

Conţine vitamine (vitamina C, în primul rând), rășină, tanin și buxenină, o substanţă rară.

Datorită eficienţei în întărirea sistemul imunitar, este utilizat ca tratament în cazul celor infestaţi cu virusul HIV. Pacienţii au arătat o îmbunătăţire considerabilă a imunităţii.

Merişorul duce la creşterea nivelului energetic, putând fi utilizat ca un înlocuitor al cafelei. Atenţie însă, consumat în cantităţi mari, poate determina creşterea tensiunii arteriale!

Ceaiul de cimişir acţionează ca un calmant la nivelul sistemului nervos şi combate stările nervoase, crizele de isterie, dând o stare de bine şi de confort. Acest remediu natural vă scapă de nevroze şi vă aduce liniştea, eliberându-vă de stres.

Consumul ceaiului de cimişir este recomandat în special în anotimpul rece, când organismul nu este vitaminizat cum trebuie, iar imunitatea este mai scăzută. Trebuie ţinut cont de faptul că, deşi luptă împotriva alergiilor, nu este de ajutor celor care au deja alergie la polen.

Pentru preparare se taie frunzele tinere până se obţin 300 de grame. Apoi frunzele, aşa proaspete cum sunt, se taie mărunt şi se pun la macerat timp de şapte zile în 2 litri de alcool de 30-40 de grade, într-un borcan închis ermetic! După trecerea perioadei, se filtrează şi se pune în sticluţe de culoare închisă să fie ferit de lumină.

Se administrează vreme de câteva săptămâni. În primele 5-7 zile, se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Apoi, vreme de două luni, cate o lingură diluată în ½ pahar cu apă, înainte de mese, de trei ori pe zi.

Este recomandat în cancerele de vezică urinară, de rinichi şi de colon, aflate în faze avansate.

Trebuie avut în vedere că Cimișirul este o plantă toxică, toate părțile plantei sunt otrăvitoare, cimbrișorul conține o substanță numita ciclobuxina, aceasta substanță este un venin tetanizant, folosirea imprudentă și la întâmplare a preparatelor din plantă, poate produce grave intoxicații manifestate prin diaree, vărsături, congestie pulmonară, paralizia centrilor respiratori, este obligatorie respectarea dozelor recomandate.

 

Comenteaza