Leguma minune a toamnei

Leguma minune a toamnei

Una dintre cele mai răspândite legume, dovleacul este bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.

De ce este totusi dovleacul un supraaliment? 

Raspunsul sta in faptul ca acesta reprezinta una dintre cele mai bogate surse de carotenoizi (alaturi de morcovi, rosii, dovlecei, portocale, gogosari, spanac, brocoli si alte legume si fructe puternic colorate, dar si legumele frunze verzi), care sunt printre cei mai importanti antioxidanti. In traducere libera, introducerea dovleacului in alimentatia noastra, conduce la un sistem imunitar puternic. Pe langa puterea de a avea efect antioxidant, leguma minune a toamnei este si anti-diabetic, antimicrobian si antiinflamator.

Modurile de preparare ale dovleacului sunt nelimitate, se poate folosi in supe creme, smootie-uri ca si gustare, garnitura sau desert si, daca tot nu esti convins ca dovleacul ar trebui inclus in alimentatia ta, iti prezentam mai jos o reteta de desert cu dovleac, pe care nu o poti refuza!

Reteta Pancakes cu dovleac

Ingrediente:

– 1 ou
– 2 linguri piure de dovleac copt
– 3 linguri iaurt cremos 

– 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
– 2-3 linguri de faina integrala
– 1/2 lingurita praf de copt bio
– scortisoara
– caju pentru ornat
– sirop de artar pentru servit

Mod de preparare:

Se bate oul si se amesteca cu piureul de dovleac, pana devine foarte fin. Dovleacul copt ramas se poate servi ca si gustare. Peste compozitie se pune iaurtul cremos, praful de copt si se lasa putin sa actioneze. Apoi adaugam faina in ploaie si praful de copt. Daca iese prea moale mai adaugati faina pana ajungeti la o consistenta mai groasa. La final punem mirodenile dupa gust si amestecam bine, pana ajungem la textura dorita si fina. Clatitele se coc in tigaia antiaderenta si se servesc cu sirop de artar si caju.

Comenteaza