Ieftin pe tarabe, avere pentru sănătate! Pune-l în plasă dacă vrei să ai o imunitate de fier și tinerețe veșnică

Ieftin pe tarabe, avere pentru sănătate! Pune-l în plasă dacă vrei să ai o imunitate de fier și tinerețe veșnică

Originară din America de Sud, planta a ajuns să fie apreciată în întreaga lume pentru gustul și beneficiile pe care le aduce sănătății fructul său.

De la traditionala placinta de dovleac din SUA la nelipsitul dovleac rumenit in cuptor, atat de apreciat in bucataria romaneasca, meritele culinare, dar si decorative ale acestui fruct nu pot fi ignorate.

Nu trebuie lasate deoparte nici proprietatile terapeutice ale dovleacului. De altfel, culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Mai mult, are o compozitie bogata în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime cu rol antihelmintice.

Intareste sistemul imunitar

Dovleacul este o sursa importanta de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

Reduce riscul de cancer

La fel ca alte legume si fructe portocalii, dovleacul se remarca prin continutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie in prevenirea cancerului, potrivit Institutului National de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alatura si ei beneficiului consumului de dovleac, in raport cu diminuarea riscului de cancer.

Ofera protectie suplimentara pielii

Antioxidantii din dovleac, in special carotenoizii, au grija ca celulele pielii sa nu fie atacate de actiunea radicalilor liberi, deci sa nu imbatraneasca prematur sau sa sufere modificari patogene.

Imbunatateste starea de spirit

Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidantul triptofan, un aminoacid important in productia serotoniei, unul dintre hormonii care regleaza starea de spirit.

Imbunatateste vederea

Doar 100 de grame de dovleac contine mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential sanatatii ochilor. Alimentul mai furnizeaza din plin si carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul il transforma in vitamina A, necesara vederii optime. Zeaxantina este alt antioxidant natural cu actiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, motiv pentru care dovleacul este util in prevenirea degenerarii maculare in randul persoanelor varstnice.

Stimuleaza pierderea in greutate

Dovleacul este o sursa deseori ignorata de fibre, al caror numar generos ajuta la mentinerea starii de satietate in timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii. Dietele bogate in fibre ajuta oamenii sa manance mai putin, potrivit studiilor de specialitate.

Reducere nivelul de colesterol rau

Semintele de dovleac furnizeaza din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminueaza nivelul colesterolului LDL, deci protejeaza suplimentar sistemul cardiac.

Ajuta la refacerea mai rapida dupa depunerea efortului fizic

Potasiul din dovleac ajuta organismul sa isi recapete echilibrul electrolitic dupa depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regaseste intr-o cantitate mai mare in dovleac, decat in banane.

Dovleacul mai este indicat in tulburari hormonale sau de comportament la adolescenti, hiperexcitabilitate sexuala (proprietati anafrodisiace) tulburari de menopauza si viermi intestinali.

Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Totodata, o varietate de creme hidratante si anti-rid contin dovleac.

Comenteaza