"Liberty". Parcul tehnologic transformat în spaţiu de expoziţii non-formal FOTO

Unul dintre fostele branduri ale Clujului are toate şansele să revină pe piaţă: fie sub forma unui conglomerat de birouri ultramodern, fie ca spaţiu cultural futurist.

Fosta fabrică de mobilă "Libertatea" din spatele Gării are acum un aspect futurist, cu faţade elegante din sticlă.

Înconjurată de fabrici ponosite şi scorojite, noua clădire "Liberty" duce cu gândul la o oază în deşert. O oază de birouri cu facilităţi de ultimă generaţie şi de hale minimaliste gata a fi gazdele unor "happening-uri" sau "performance-uri" culturale şi muzicale.

Şi s-a creat un precedent. Pentru a îmbina tehnologia cu activităţile culturale, încă din 2013, Photo Romania Festival a introdus în program "Technology Day". Anul acesta, clujenii sunt invitaţi să viziteze Liberty Technology Park şi să participe la diferite ateliere şi proiecte fotografice.

„Locaţia o ştim deja de mai bine de trei ani, încă de la prima ediţie de la Photo Romania. Aici a avut loc o piesă de teatru experimentală, însă atunci locaţia arăta total diferit, adică era, oarecum, părăsită şi se vedeau urmele trecerii anilor. Acum a fost reamenajată ca parc tehnologic cu destinaţia IT. Locaţia arată foarte bine, cel puţin pe partea de cultură a artei, pentru expoziţii este excelentă, ideală. Lumina cade exact cum trebuie şi ne bucurăm că am primit sprijinul lor în acest sens", a spus Sebastian Vaida, director artistic al Photo Romania Festival.

Un eveniment care nu trebuie ratat este vernisajul expoziţiei de grup, Anatomia unei fotografii, care reuneşte fotografi din Italia, Elveţia şi România. Proiectul este o premieră pentru România.

„Nimeni nu a mai încercat să facă asta. Avem expuse 6 fotografii şi alăturat fiecărei fotografii avem câte o plasmă pe care este difuzat un filmuleţ de câteva minute în care se explică procesul din spatele realizării fotografiei. Acel "making of". Este prima încercare de acest gen din ţară, iar anul viitor promitem că vor fi şi mai bine realizate. Prin asta încercăm să educăm lumea, să înţeleagă că fotografia finală nu este egală cu momentul declanşării, ci este foarte multă muncă în spate, şi nu ne puteam gândi la un loc mai potrivit în care să explicăm asta, decât la Liberty Technology Park", a mai adăugat Sebastian Vaida.

Reprezentanţii parcului tehnologic sunt deschişi către manifestări culturale, expoziții, concerte și festivaluri. Interiorul spațiilor este de tip „open space" cu o distribuție ce permite personalizarea spațiului în funcție de specificul companiilor sau al posibilelor evenimente.

„Suntem onorați să găzduim în 22 mai Ziua Tehnologiei la Liberty Technology Park Cluj. Este foarte important să sărbătorim oamenii devotați și inovațiile pe care le-au adus domeniului, iar fotografia și arta video sunt, fără dubii, cele mai potrivite medii pentru a relata cât mai exact fragmente vizuale ale prezentului", a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

Momentan se lucrează la amenajarea spaţiului verde din incinta parcului tehnologic. Acesta are o suprafață de 13.250 m2 ce include terenuri multifuncționale de sport, o grădină cu pomi fructiferi, o fâșie de apă și mult doritele piste de biciclete.

44.990 m2 - suprafaţa totală a terenului

16.946 m2 - spaţiu dat spre închiriere

3.700 - număr total de angajaţi care pot fi găzduiţi

20 de milioane de euro investiţi în proiect

Adnana Mocian

 

Comenteaza