Masa de Crăciun după rețete vechi. Cum se fac sarmalele, răciturile și tochitura ardelenească

Masa de Crăciun după rețete vechi. Cum se fac sarmalele, răciturile și tochitura ardelenească
| Foto: bucataria-romaneasca.ro

De pe tradiționala masă cu familia, din prima zi de Crăciun, nu pot lipsi bucatele românești, preparate după rețete vechi de sute de ani. În acest articol vă vom reaminti cum se gătesc acestea, ca să vă bucurați de o masă festivă cu adevărat delicioasă. 

Cum se fac sarmalele tradiționale

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită
  • 2-4 cepe tăiate mărunt
  • 2 ouă
  • orez după gust
  • mărar
  • pătrunjel
  • cimbru
  • 250 g unt
  • o bucată de costiță afumată
  • suc de roșii
  • vin alb dulce / demi-dulce
  • varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la răcit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sărmăluțele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt și o costiță afumată, alt rând de sărmăluțe. După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și se lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu. 

Răcituri românești

Ingrediente:

  • 4-6 picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă, ureche de porc)
  • 3 ouă
  • o ceapă mare
  • foi de dafin, piper, ienibahar, oţet
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele și celellate ingrediente de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun la fiert într-o oală cu apă, aproximativ 6 kilograme. În oală se pune şi sarea, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi sau coajă de lămâie.

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită din oală şi se taie bucăţele.  Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet. Se mai adaugă sare după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se adaugă pe bucăţile de carne din farfurii. După ce se încheagă, răciturile pot fi servite pentru masa festivă. 

Tochitura ardelenească 

Ingrediente

  • 600 gr carne de porc (spată)
  • 4 cârnați semiafumați
  • 2 cepe mari
  • 5 căței de usturoi
  • 150 gr sos de roșii cu ardei, sare
  • 150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim aproximativ cinci minute. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, aceasta se scoate într-un vas, iar în grăsimea rămasă călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații, carnea, apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt. Aceste deliciu culinar se servește cu mămăliguță și ouă ochiuri. 

Comenteaza