Misiunile spaţiale umane spre Marte, sub semnul întrebării. Astronauţii nu ar rezista fizic

Misiunile spaţiale umane spre Marte, sub semnul întrebării. Astronauţii nu ar rezista fizic
Cercetătorii spun că organismul uman nu poate face faţă expunerii îndelungate unei condiţii de gravitaţie 0, care afectează modul în care oxigenul se deplasează în organism.

Ultimele studii efectuate de cercetători au arătat că astronauţii care petrec timp îndelungat în spaţiu, sunt afectaţi de gravitaţia 0 care modifică felul în care oxigenul se deplasează în corp.

Concluzia vine ca urmare a amplorii efectelor pe care staţionarea în spaţiu le are asupra condiţiei fizice a astronauţilor după ce s-a constatat că, la întoarcerea de pe Staţia Spaţială Internaţională, condiţia fizică a membrilor echipajului a scăzut cu 30-50%.

Potrivit Daily Mail, studiul efectuat de Johnson Space Center şi de Kansas State University, indică faptul că declinul capacităţilor fizice ale astronauţilor este cauzat de îngreunarea circulaţiei oxigenului în organism.

Pentru viitoarele expediţii umane în cosmos, cercetătorii vor căuta noi soluţii pentru protejarea astronauţilor, încercând să înţeleagă modul în care organismul uman funcţionează în condiţii de 0 gravitaţie.

Dr. Carl Ade, autorul acestei cercetări, a precizat că „în timp ce studiile precedente sugerează că acest lucru se întâmplă din cauza unor modificări ale funcţiilor inimii, cercetarea noastră sugerează că sunt lucruri care se întâmplă în inimă, dar şi la nivel de microcirculaţie în vasele capilare".

Astronauţii aflaţi într-o misiune în spaţiu trebuie să fie capabili nu numai să efectueze anumite manevre la bordul navei, ci şi să poată să-şi ajute colegii de echipă în cazul unor misiuni mai complexe.

''Dacă vom putea înţelege de ce scade nivelul de oxigen din organism, am putea am putea interveni mai precis, fie că ar fi vorba de nişte exerciţii fizice, fie de medicaţie'', spune dr. Ade, care adaugă că, ceeea ce se întâmplă în organismul astronauţilor, este un fenomen asemănător cu ce se întâmplă în cazul celor cu insuficienţă cardiacă sau odată cu îmbătrânirea:

"Dacă am identifica ce se întâmplă în cazul astronauţilor şi am găsi un mod de a preveni situaţia, am putea fi capabili să aplicăm aceste descoperiri şi în cazul persoanelor în vârstă sau a celor cu insuficienţă cardiacă". 

Comenteaza