Foto Peisaje din România unice în lume. Unul e "la doi paşi" de Cluj şi e îndrăgit de iubitorii de sporturi extreme şi drumeţii

Peisaje din România unice în lume. Unul e "la doi paşi" de Cluj şi e îndrăgit de iubitorii de sporturi extreme şi drumeţii
| Foto: Arhiva

În Romania sunt 8 peisaje unice pe Glob, dar putini le cunosc.

I. Satul Rimetea (în apropiere de Cluj)

Satul Rimetea, din județul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Deoarece versanții abrupți înconjoară satul, ei dau impresia că aici soarele răsare de două ori pe zi, după cum spun localnicii. 

Pentru ca satul se afla "la doi paşi" de Cluj, ZIUA de CLUJ vă prezintă obiectivele turistice şi tipurile activităţilor de agrement din Rimetea.

Poza noua 09.04.2018

Activitati de agrement: Drumetii montane, zbor cu parapanta, alpinism, escalada, speologie;

Obiective turistice din zona:

1. Piatra Secuiului

Ajunsi in sat, cu siguranta veti fi impresionati de monumentala Piatra Secuiului, care, pe langa peisajul impresionant pe care il ofera, este si un obiectiv foarte important din zona. Aici se pot face drumetii montane sau, daca aveti echipament adecvat, puteti face catarari. De asemenea, Piatra Secuiului ofera iubitorilor de parapanta locul perfect pentru zbor.

2. Muzeul Etnografic

Pentru a va contura cat mai bine o imagine a istoriei zonei, trebuie neaparat sa vizitati Muzeul Etnografic din localitate. Muzeul Etnografic se afla in incinta cladirii Primariei si se extinde in cinci incaperi. Patrimoniul muzeului cuprinde porturi traditionale, unelte folosite in diferite activitati, vase, exemplare de mobila pictata specifice zonei etc.

3. Moara de apa

In localitate se poate vizita Moara de apa, care dateaza din anul 1752. Tot aici puteti vedea diferite unelte si ustensile folosite pentru morarit si “paine de fier”, un minereu care a fost sursa de venit a locuitorilor timp de multi ani.

4. Biserica Unitariana

Situata in centrul localitatii, Biserica Unitariana a fost construita in secolul al XVII-lea. In biserica se oficiaza slujbe si in prezent, iar duminica dimineata pot participa si turistii.

5. Cetatea Coltesti

Situata in localitatea vecina, Coltesti, cetatea a fost construita in 1296 cu scop de aparare dupa invazia tatarilor din 1241. Cetatea din Coltesti a apartinut familiei Toroczkay, iar in prezent se pastreaza doar cateva ruine. Cetatea se afla pe colina unui deal si ofera o priveliste panoramica deosebita. Din Rimetea se poate ajunge cu masina pana la poalele colinei. Daca dispuneti de masina de teren, iar vremea este buna, puteti ajunge cu masina pana sus la cetate.

6. Manastirea Ramet este situata la 50 de km de Rimetea, pe Valea Geoagiului, la intrarea in Cheile Rametului. Manastirea Ramet dateaza din secolul XIV si este una dintre cele mai vechi asezari calugaresti din Transilvania. Pana la Manastirea Ramet se poate ajunge cu masina personala, drumul fiind in general bun, cu cateva portiuni mai rele.

7. Cheile Rametului

La aproximativ 50 de km de Rimetea, pe ruta Rimetea-Aiud-Teius-Rimeti, se afla rezervatia naturala Cheile Rametului. Intr-un cadru natural superb, urmand linia raului, puteti parcurge un traseu intre cele doua stanci calcaroase. Pana la Manastirea Rameti drumul se poate parcurge cu masina, de acolo pana la intrarea in chei, recomandam o masina de teren sau pe jos. Traseul are un grad de dificultate mediu, se poate parcurge de oricine, dar necesita atentie. Tot aici, amatorii de escalada pot face catarari pe stancile cheilor.

Curiozitati

Morminte sapate in stanca

In Rimetea se gasesc asa numitele morminte in stanca, unice in Romania. Mormintele erau folosite din generatie in generatie. In prezent saparea unor morminte in stanca nu mai este posibila din cauza declinului demografic, iar oamenii sunt ingropati in mormintele stramosilor.

Uriasul culcat pe spate

In lumina noptii, Piatra Secuiului arata ca un urias culcat pe spate.

II. Podul lui Dumnezeu

Din comuna Ponoarele, județul Mehedinți, a luat naștere în urma prăbușirii tavanului Peșterii Ponoarele. Acesta este singurul pod natural din lume deschis traficului.

Poza noua 09.04.2018

III. Lacul Meledic ("Lacul fără fund")

„Unic în lume, Lacul Meledic are aproape un hectar de luciu de apă dulce, în ciuda faptului că este așezat pe un masiv de sare. În subteranul acestuia se află Peștera Șase Iezi (n.r.- Peştera 6S Mânzăleşti)", prezintă site-ul Centrului de Informare Turistică Buzău.

Poza noua 09.04.2018

IV. Lacul de acumulare Vida

Lacul de acumulare Vida, din apropierea localității bihorene Luncasprie, comuna Dobrești este supranumit "Paradisul de smarald". În mijlocul lacului există un "vârtej" spectaculos care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.

Poza noua 09.04.2018

VEZI restul obiectivelor AICI.

Comenteaza