Reguli de aur pentru cea mai gustoasă fasole bătută. Rețetă din Ardeal

Reguli de aur pentru cea mai gustoasă fasole bătută. Rețetă din Ardeal
| Foto: YouTube

Ardelenii sunt recunoscuți drept adevărați maeștri ai acestui fel de mâncare. Iar dacă vreți un preparat gustos și care să nu îngreuneze digestia, urmați întocmai pașii indicați.

Ingrediente:

300 gr. fasole uscată
un păstărnac
2 morcovi
o felie de țelină
doua foi de dafin
2 căței de usturoi
coaste afumate, cârnați
boabe de piper

Ingrediente pentru ceapa de deasupra:

2-3 cepe
două lingurițe de boia dulce
sare
piper
ulei

Mod de preparare:

Cu o seară înainte de a face fasolea bătută, puneți boabele de fasole să se înmoaie, într-un castron cu apă rece. A doua zi, schimbați apa în care a stat fasolea peste noapte și puneți-o la fiert în altă apă rece. Acum intervine partea dificilă. Dacă fasolea este veche, va dura foarte mult procesul de fierbere. Este important să știți că fasolea trebuie fiartă în mai multe ape.

În ultima apă o veți lăsa să fiarbă până la final. În această apă veți pune morcovii, păstârnacul și țelina, după ce le-ați curățat și le-ați tocat în bucăți mai măricele. De asemenea, adăugați foile de dafin și boabele de piper.

Atunci când fasolea s-a fiert, scoateți boabele din apă cu ajutorul unei palete și le puneți într-un vas mai mare. Celelalte legume le scoateți într-un alt castron.

Din apa în care a fiert fasolea, adăugați puțin peste boabe, cu un polonic, și începeți să pasați bine. Puneți apă puțin câte puțin, în funcție de consistența pe care vreți să o aibă preparatul.

Tocați cățeii de usturoi cât mai mărunt și îi puneți peste fasole. Adăugați sare și ulei și pasați în continuare cu blenderul, până veți obține o compoziție fină. Curățați ceapa, tăiați-o solzișori și căliți-o în puțin ulei. Apoi adăugați boia și lăsați ceapa să se răcească puțin. De-abia după aceea o adăugați deasupra castronului cu fasole bătută.

Serviți acest preparat alături de cârnați prăjiți sau alături de coaste prăjite. Merge de minune și cu murături și neapărat cu pâine de casă, ca în Ardeal.

(rețetă preluată de pe Kfetele.ro)

Comenteaza