Studiu: Ce ţi se întâmplă dacă mănânci un măr pe zi

Studiu: Ce ţi se întâmplă dacă mănânci un măr pe zi

Unii oameni de ştiinţă de la Harvard au descoperit că un măr pe zi ajută la prevenirea unei boli care începe să afecteze persoanele de la vârsta de 40 de ani.

Un măr pe zi ţine doctorul departe? Nu chiar, dar, potrivit unui studiu publicat recent, ajută la combaterea unei stări de sănătate precare la persoanele în vârstă.

Mâncatul unui măr pe zi ajută la prevenirea fragilităţii, care la rândul său poate creşte riscul de cădere, fracturi, handicap, spitalizare şi mortalitate.

Meritul este dat de quercetina, un flavonol care se găseşte şi în mure, struguri negri, ceapă roşie, fructe de pădure şi varză, deşi într-o măsură mai mică.

Beneficiile sale sunt cunoscute: Quercetina este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi şi previne deteriorarea celulelor, precum şi reducerea inflamaţiei din organism.

Oamenii de ştiinţă adunaţi în Hebrew SeniorLife de la Universitatea Harvard au descoperit că are şi capacitatea de a reduce fragilitatea oaselor, contestând parţial credinţa că această tulburare geriatrică poate fi combătută doar prin creşterea aportului de proteine. „S-ar putea să existe ceva adevăr în vechea vorbă, un măr pe zi ţine medicul (sau fragilitatea) departe”, explică cercetătorii, potrivit Mediafax.

„Rezultatele noastre sugerează că pentru fiecare 10 mg de flavonoli pe zi, probabilitatea de fragilitate este redusă cu 20%. Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie conţine aproximativ 10 mg de flavonoli”.

Într-un studiu întins pe durata a 12 ani şi publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au descoperit că, dintre flavonoide, cel mai mare aport de quercetină a arătat cea mai puternică corelaţie cu prevenirea fragilităţii osoase şi musculare.

Descoperirea a sugerat că unele flavonoide pot avea un potenţial ridicat ca strategie alimentară pentru a preveni fragilitatea. „Deşi nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide şi fragilitate, aportul mai mare de flavonoli a fost asociat cu o probabilitate mai mică de a dezvolta fragilitate”, au comentat cercetătorii Shivani Sahni şi Courtney L. Millar.

Fragilitatea osoasă începe de la 40 de ani

Deşi am putea crede că fragilitatea osoasă este o afecţiune care îi afectează doar pe cei foarte bătrâni, nu este cazul: un studiu arată că poate începe de fapt încă de la vârsta de 40 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Flinders au descoperit că aşa-numita pre-fragilitate apare la 45% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani.

„Nu trebuie să ai 70 sau 80 de ani pentru a merge spre fragilitate. Vârsta nu contează", spune Sue Gordon, profesor la Flinders. „Intervenţiile pentru îmbătrânirea cu succes şi sănătos şi auto-gestionarea ar trebui să înceapă cel puţin în a patra decadă de viaţă, concentrându-se pe aceşti factori care contribuie la pre-fragilitate şi fragilitate”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, printre semnele de avertizare ale pre-fragilităţii care nu trebuie subestimate se numără lipsa de echilibru, slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, stabilitatea redusă a trunchiului. Dar, din fericire, există mai multe modalităţi de a contracara apariţia fragilităţii: exerciţiile fizice regulate, o dietă sănătoasă şi echilibrată, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool pot ajuta la păstrarea puterii şi a independenţei.

Chiar şi paşii simpli precum mersul pe jos, grădinăritul sau participarea la activităţi sociale pot face diferenţa. „Prevenirea fragilităţii ar trebui să înceapă înainte de vârsta de 50 de ani”, comentează Philippa Lyons-Wall, autorul principal al studiului Flinders. „Deoarece pre-fragilitatea afectează aproape jumătate dintre persoanele de vârstă mijlocie, intervenţiile pentru promovarea unui stil de viaţă activ şi a unei alimentaţii sănătoase ar trebui promovate pe scară largă deja în această grupă de vârstă”.

Alimentele bogate în flavonol sunt deosebit de promiţătoare ca strategie alimentară pentru prevenirea fragilităţii, care nu ar trebui privită ca o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii. Multe dintre cauzele sale – conform oamenilor de ştiinţă – sunt modificabile, iar declinul fizic şi psihic asociat cu acesta poate fi încetinit sau chiar oprit prin măsuri preventive. Printre cele mai valabile (şi uşoare) strategii ar fi să urmezi celebrul proverb şi să mănânci un măr pe zi.

Comenteaza