Superofertă pentru un celebru artist: Ghenie la 18.000 de euro

Superofertă pentru un celebru artist: Ghenie la 18.000 de euro
Cel mai aşteptat eveniment al sezonului de artă, „Licitaţia de toamnă - Top 100 mari maeştri ai artei româneşti", va aduce în prim-plan un contemporan celebru. Pictorul român a cucerit Londra pe 6 octombrie cu ocazia unei licitaţii organizate de celebra Casa Christie’s, o lucrare de-a sa fiind adjudecată pentru 9 milioane de dolari.

Licitaţia de la Bucureşti va aduce în atenţia participanţilor opere unice ale unor artişti celebri, de la clasicul Nicolae Grigorescu până la cel mai performant pictor contemporan, Adrian Ghenie. Artmark a invitat toţi pasionaţii de artă, colecţionari ori simpli consumatori să ia parte la acest eveniment care va avea loc pe 25 octombrie, la hotelul Hilton.
 
La 39 de ani, Ghenie este pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziționate și expuse de cele mai mari muzee. Cel mai recent record înregistrat de opera sa a avut loc pe 6 octombrie, cu ocazia unei licitaţii londoneze, una dintre cele două lucrări participante, “Nickelodeon”, fiind adjudecată pentru 7,1 milioane de lire sterline.

În cadrul licitaţiei a mai fost vândut un tablou al lui Ghenie numit „Chirurgul şi sufletul său” al cărui preţ a fost estimat iniţial între 150.000 şi 200.000 de lire sterline, dar a ajuns la 341.000 de lire.
 
Ghenie va fi prezent în licitaţia Casei Artmark, dedicată unui top al 100 artiști români cel mai bine tranzacționați în piața românească şi internațională, de la clasicii Grigorescu și Aman la modernii Tonitza, Șirato, până la arta contemporană reprezentată de Țuculescu, Neagu, Bernea ori Ghenie.

O lucrare semnată de Ghenie din prima perioadă de maturitate stilistică, intitulată „Christ”, are la Bucureşti o valoare estimativă conservatoare, adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă, fiind cuprinsă în intervalul 12.000-18.000 de euro.
 
În acest an, tabloul lui Ghenie „Autoportret ca Vincent Van Gogh” (2012) s-a vândut la New York, în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s, cu 2,59 de milioane de dolari, faţă de valoarea estimată iniţial, 2-300.000 de dolari. Recordul său personal a fost stabilit tot anul acesta, când lucrarea sa „The Sunflowers in 1937” a fost vândută pentru 4 milioane de euro. În 2014, ,„The Fake Rothko" s-a adjudecat la Sotheby’s cu 1,8 milioane de euro.
 
Născut la Baia Mare, Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi s-a împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales capitala germană. La Cluj l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin.

Conform news.artnet.com, lucrările sale se află în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou, iar printre fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, directorul grupului de lux Kering.

Comenteaza