Superstiții de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să ai noroc în 2022

Superstiții de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să ai noroc în 2022
| Foto: Unsplash.com

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele s-au păstrat și astăzi atât la sate cât și la orașe. Iată câteva dintre cele mai interesante superstiții de Crăciun. 

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun. Despre moș Ajun se spune că ar fi fost fratele geamăn al lui moș Crăciun. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli și că este cel care le-a poruncit flăcăilor să umble cu colindatul, iar gazdelor să le dăruiască acestora galbeni. 

Potrivit legendelor, Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutorul lui moș Ajun, dar acesta considerându-se prea sărac a trimis-o către fratele său mai bogat, moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

Din timpuri străvechi se crede că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. Motivul este că în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos, care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se mai spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet. De asemenea, un cer senin de Crăciun anunță un an roditor, iar zăpada de Crăciun indică un Paște înverzit. 

O altă superstiție ne atrage atenția asupra colindelor, în popor se crede că nu trebuie să cântăm colinde în altă perioadă a anului decât de Crăciun! În caz contrar, vei ademeni spiritele rele la tine în casă. 

Obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului

În unele regiuni se zice că pentru a avea noroc în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun, iar în ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc “pui”.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit.  De asemenea, gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor.

Prin satele românești, în ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă, care după sărbători li se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți. Tot atunci, potrivit superstițiilor copiii trebuie să mănânce dovleac, pentru a fi sănătoși în anul următor. 

Supertiții și obiceiuri de Crăciun în lume

De Crăciun, cei mai superstițioși dintre greci își ard pantofii vechi pentru a preîntâmpina ghinioanele în anul ce vine. În timp ce irlandezii cred că în noaptea de Crăciun se deschid Porțile Raiului, astfel aceștia sunt convinși că nu există un moment mai potrivit să mori, pentru că te duci direct în Rai.

În Italia Crăciunul începe în mod tradiţional, cu opt zile înainte şi este denumit „Novena”. Există obiceiul ca cei mici să meargă din casă în casă, recitând poezii sau cântând, însă cadourile se primesc abia pe 6 ianuarie, fiind aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună la suflet, cunoscută sub numele Befana

 

 

Comenteaza