TOP 5 cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

TOP 5  cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

Dieta de toamnă este o dietă care are la bază fructe şi legume de sezon.

Conopida
Femeile, in special, recunosc un aliat demn de incredere in conopida. Conopida este o alternativa infailibila pentru toti cei care tin diete de slabire si vor sa inlocuiasca faina si, automat, aluaturile, cu altceva: spre exemplu, blat de pizza din conopida.

Popularitatea ei se datoreaza faptului ca are foarte putini carbohidrati, e una din cele mai bune surse de vitamina C si K. De asemenea, acidul folic pe care il contine e benefic oricarei femei ce ar intentiona sa dea nastere, dat fiind ca impiedica dezvoltarea de patologii la nivelul nervos al fatului.

Pe langa clasicele moduri de a gati conopida prin inabusire sau coacere la cuptor, poti opta pentru diverse supe crema sau ca substituent pentru aluaturi.  

Sfecla
Minunata in sucuri proaspat stoarse, risotto si paste, ciorbe, sau salate, sfecla e in elementul ei cand toamna vine. Desi se poate gasi destul de des in magazne, doar toamna apar varietati de sfecla, unele mai putin cunoscute noua: purpurii, aurii, albe si chiar multicolore.

Sfecla este o sursa bogata de nitrat, acesta impiedicand aparitia dementei prin faptul ca sporeste fluxul sangelui catre creier. Aceasta frumusete sangerie, abunda de antioxidanti, acid folic, potasiu, si mangan, acesta din urma ajutand la absorbtia calciului in oase si la coagularea sangelui.

Nu in ultimul rand, consumarea sfeclei ajuta la diminuarea aparitiei bolilor de inima si de ficat. Ce alte motive mai ai nevoie pentru a consuma sfecla?

Ciuperci
Ciupercile se gasesc de-a lungul intregului an, dar toamna e sezonul lor, cunoscatorii bucurandu-se din plin de hribi si ghebe. Un mare plus al ciupercilor este faptul ca, practic, nu au grasimi - sunt o alternativa minunata pentru carne si deja face parte din multe diete. Sarace in sodiu, nu contribuie la cresterea colesterolului, are putine calorii si sunt extrem de bogate in vitamina B.

Iata cum o gatesc majoritatea fanilor si bucatarilor: pe gratar, la cuptor, la tigaie cu usturoi si mamaliga sau in diverse ciorbe si tocanite.

Nucile
Nucile sunt un deliciu, atat ca gustare rapida, cat si in prajituri. Stiati ca nucile sunt, de fapt, seminte de nuc? Datorita coajei lor dure, acestea pot fi stocate pentru luni, chiar ani. Nucile sunt cunoscute in deosebi datorita umpluturilor din cozonaci sau din gustarea sanatoasa de la serviciu.

Nucile imbunatatesc metabolismul si reduc colesterolul din corp. Atunci cand sunt consumate in cantitati potrivite, nucile contribuie la scaderea in greutate.

Nucile au proprietati anti-inflamatorii, ajuta intelectul (sunt simbolul inteligentei), imbunatatesc fertilitatea masculina si sanatatea oaselor. Aportul mare de vitamine B e extrem de benefic femeilor insarcinate in cresterea armonioasa a fatului.

Nuca are textura crocanta si un gust delicios, motiv pentru care poate fi inclusa in aproape orice reteta: prajituri, biscuiti, cereale, batoane energizante, paini, salate, unturi si multe altele.

Sunt atat de bune si hranitoare fructele de sezon incat poti sa faci cateva provizii, fie la congelator, fie la borcan: compoturi, legume coapte si puse in borcane sterilizate, fructe fierte si stocate cu putin zahar etc.

Gutuile
Gutuile: parfumate si aromate, sunt o devarata provocare atat pentru copii cat si pentru adulti cand sa le mananci ca atare. Bunicile noastre intotdeauna se intrec in a pregati cea mai buna dulceata de gutui cu nuci, iar altii experimenteaza cu acest fruct in compoturi, tarte si salate.

Gutuia e fara grasimi si saraca in sodiu. Fructul acesta e o sursa excelenta de vitamina C si nu ar trebui sa lipseasca din cosul cu fructe al nimanui.

Comenteaza