Trei tone de deșeuri spațiale eliberate de Stația Spațială Internațională se îndreaptă spre Pământ. Unde s-ar putea prăbuși

Trei tone de deșeuri spațiale eliberate de Stația Spațială Internațională se îndreaptă spre Pământ. Unde s-ar putea prăbuși

Deșeurile cântăresc aproximativ trei tone și, dacă nu ard complet în atmosferă, se vor prăbuși pe Pământ.

Pachetul de baterii ISS uzate conține nouă acumulatoare și au fost lansate pe 11 ianuarie 2021 de pe Stația Spațială Internațională și ar urma să intre vineri seara în atmosfera Pământului, deasupra Americii de Nord. Oamenii de știință se așteaptă ca deșeul spațial să ardă pe măsură ce se apropie de suprafața terestră. 

Totuși, potrivit Centrului Aerospațial German, calculele arată că există riscul ca resturile să nu fie distruse complet, iar o parte s-ar putea prăbuși pe teritoriul Germaniei, în vestul landului Renania-Palatinat, scrie Biziday.

Cercetătorii spun că “obiectul este permanent monitorizat îndeaproape”, dar este puțin probabil să reprezinte o amenințare. “Masa totală a bateriilor este estimată la 2,6 tone, cea mai mare parte a acestora putând arde în timpul reintrării în atmosferă. Deși unele părți pot ajunge la sol, probabilitatea ca o persoană să fie lovită este foarte scăzută”, subliniază Agenția Spațială Europeană.

Centrul Aerospațial German a mai transmis că este probabil și ca obiectul să se prăbușească în Ocean, dacă nu arde complet la trecerea prin atmosferă. În orice caz, autoritățile germane au precizat că sunt pregătite pentru eventualitatea în care resturile se prăbușesc pe teritoriul terestru al Germaniei, populația fiind deja informată pe această temă.

Comenteaza