Băsescu:România,gata să se implice în proiecte importante de infrastructură în Bosnia şi Herţegovina

Băsescu:România,gata să se implice în proiecte importante de infrastructură în Bosnia şi Herţegovina
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România este pregătită să se implice în proiectele importante din Bosnia şi Herţegovina privind infrastructura, dezvoltarea sectorului hidroenergetic şi turismul.

Şeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele acestei ţări, Nebojša Radmanović, aflat într-o vizită de stat la Bucureşti.

"România este gata să se implice în proiectele importante din Bosnia Herţegovina, fie că vorbim de infrastructură, dezvoltarea turismului sau de dezvoltare a capacităţilor hidroenergetice ale Bosniei Herţegovina", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută după întrevederea cu liderul de la Sarajevo.

În prezenţa celor doi şefi de stat a fost semnat şi un acord bilateral de cooperare economică pregătit de ministerele de resort din cele două ţări. Documentul a fost semnat din partea română de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Băsescu a arătat că trebuie avut în vedere în relaţia cu Sarajevo şi "un proces rapid de revizuire a acordurilor bilaterale şi de punere a lor în acord cu reglementările UE".

"Este posibil să facem paşi noi în cooperarea economică, dar şi în relaţiile politice. Am încheiat acordul de dezvoltare economică pentru a accelera schimbul de bunuri şi eventuale investiţii româneşti în Bosnia şi Herţegovina", a afirmat şi preşedintele Radmanović.

El a arătat că România este o ţară prietenă, amintind de contribuţia cu militari la misiunea de stabilizare a Bosniei şi Herţegovinei.

Schimburile comerciale dintre România şi Bosnia şi Herţegovina s-au ridicat în 2011 la 142,7 milioane de dolari, dintre care 114,8 milioane exporturi româneşti constând în principal în maşini şi mijloace de transport.

Bosnia şi Herţegovina a încheiat în iunie 2008 Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Uniunea Europeană, însă nu a primit statutul de ţară candidată la aderarea în UE.

 

Comenteaza