Cetăţean român ostatic în Algeria, eliberat

Cetăţean român ostatic în Algeria, eliberat
MAE confirmă eliberarea cetăţeanului român în legătură cu care au existat informaţii potrivit cărora a fost ostatic în Algeria. Acesta se aflăîn prezent în custodia Ambasadei României la Alger iar starea sa de sănătate este bună.

Ministerul de Externe informează că românul care a fost ostatic pe platforma petrolieră din Algeria se află în prezent în custodia Ambasadei României la Alger, iar starea sa de sănătate este bună. „La acest moment, Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetățeanului român în legătură cu care au existat anterior informații neverificate, vehiculate în mass-media. Menționăm că cetățeanul român aflat în complexul In Amenas a reușit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanșate de atacul terorist. Cetățeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieții sale", se arată în comunicatul MAE.

MAE reaminteşte că în cadrul MAE a fost constituit un grup inter-instituţional ce va funcţiona cu activitate permanentă până la soluţionarea crizei. "Instituţiile implicate depun toate eforturile şi întreprind măsurile specifice ce se impun pentru clarificarea deplină a situaţiei", se arată în comunicat.

Ministrul Titus Corlăţean a dispus detaşarea de urgenţă la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinaţie în cursul acestei după-amiezi, pentru a acorda asistenţă consulară suplimentară, mai informează ministerul.

În seara zilei de 18 ianuarie, ministrul Titus Corlăţean a avut o convorbire telefonică cu omologul său algerian, Mourad Medelci, în legătură cu evenimentele dramatice care sunt în curs de derulare, în complexul din localitatea In Amenas. Convorbirea telefonică a avut loc la finalul reuniunii Celulei de criză organizată de autoritățile algeriene, cu participarea principalilor responsabili instituționali din statul algerian.

Ministrul algerian l-a informat pe omologul român în legătură cu stadiul operațiunilor de eliberare şi respectiv de eliminare a grupării teroriste implicate în luarea de ostatici. La finalul convorbirii telefonice dintre şefii diplomațiilor română şi algeriană, cei doi demnitari au convenit menținerea contactului direct, ministrul algerian dând asigurări că va transmite informații confirmate despre evoluțiile din teren.

Nu unul, ci patru români din patru oraşe diferite ale României, se aflau miercuri în complexul gazifer din apropiere de In Amenas în momentul în care au fost atacaţi de o grupare teroristă islamică, afiliată Al-Qaeda, susţin surse neoficiale citate de Adevărul.

Surse neoficiale au declarat pentru „Adevărul" că toţi cei patru români sunt în viaţă. Unul dintre ei a reuşit să fugă din complex, iar ceilalţi trei sunt bine ascunşi în complex.

Evadarea unuia dintre români a fost confirmată şi de agenţia de presă AFP, care citează compania niponă JGC.

Firma are activităţi în complexul de exploatare a gazelor din In Amenas, iar oficialii JGC au comunicat vineri că au luat legătura cu trei dintre cei 78 de angajaţi din Algeria: un român şi doi filipinezi. Toţi trei sunt în siguranţă.

 

Etichete
Comenteaza