Copil de 12 ani călcat de tren. Ar fi trebuit să meargă cu microbuzul la școală, dar mașina nu a trecut prin satul lui. Autorităţile se spală pe mâini de vină

Copil de 12 ani călcat de tren. Ar fi trebuit să meargă cu microbuzul la școală, dar mașina nu a trecut prin satul lui. Autorităţile se spală pe mâini de vină
| Foto: sursa - Ziarul de Iaşi

Tragedia s-a petrecut marți dimineață, în jurul orei 7. Băiatul de 12 ani a plecat din satul Scobâlțeni, judeţul Iaşi, spre școala din oraș, pe jos, împreuna cu sora lui de 13 ani.

Un copil de 12 ani care se ducea împreună cu sora sa de 13 ani la școală a fost lovit de un tren pe când cei doi copii traversau liniile de cale ferată pentru a ajunge la ore, din cauza lipsei microbuzelor școlare necesare pentru toți elevii.

Familia, dar și alți localnici, spun că niciun microbuz pentru elevii navetiști nu ar fi circulat marți, dar autoritățile ezită să recunoască problema, transmite stirileprotv.ro. Nu au mai luat microbuzul, ca de obicei, și au pornit cei doi kilometri pe jos. Ajunși în apropierea gării, au luat-o pe o scurtătură și au vrut să traverseze calea ferată, unde staționa un marfar.

După ce a coborât scările dintre vagoanele marfarului, băiatul a încercat să traverseze calea ferată, fără să observe acceleratul care se apropia. Copiii au văzut pericolul în ultima clipă. Fetița a reușit să treacă pe cealaltă parte, dar fratele ei a fost agățat de tren. Din păcate medicii chemați în ajutor nu au mai putut face nimic pentru copil. Băiatul murise pe loc.

Potrivit primăriei, microbuzele sunt vechi și deseori se strică, așa ca elevii ajung la școală pe jos. Abia de anul viitor școala ar urma să aibă un microbuz nou, susține primăria. Primarul orașului Podu Iloaiei a declarat ieri pentru Edupedu.ro că „este un neajuns al nostru, al UAT-ului: avem doar două microbuze, acum din fericire am obținut finanțarea unui al treilea microbuz în luna octombrie”. 

La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a comunicat că, „începând cu anul 2012, programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”.

Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Județean Iași „analizarea circumstanțelor evenimentului” tragic din orașul Podu Iloaiei, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren pe când traversa liniile de cale ferată care despart satul său de școala din oraș.

Însă acelaşi Minister al Educaţiei nu spune nimic despre faptul că a tăiat mii de școli din țintele și jaloanele PNRR, astfel încât din capitolul PNRR “România educată” jumătate dintre microbuzele electrice școlare au fost scoase din plan, după cum a dezvăluit Edupedu.ro la începutul anului școlar.

Comenteaza