Daul: Sunt îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România

Daul: Sunt îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România
Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirmă că va cere o dezbatere în PE despre situaţia democraţiei în România, el arătându-se îngrijorat de faptul că premierul Victor Ponta a ignorat decizia CC cu privire la reprezentarea la Consiliul European.

"Sunt profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. Am fost extrem de neplăcut surprins să aflu că Victor Ponta a ignorat decizia Curţii Constitutionale cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. În plus, nefiind mulţumit de această decizie, a mers mai departe, trecând Monitorul Oficial, care ar fi trebuit să publice decizia respectivă în scopul intrării acesteia în vigoare, sub autoritatea Guvernului. Aceste practici mă fac să mă întreb dacă nu cumva democraţia din România este grav ameninţată. Voi cere o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect", susţine Daul, citat într-un comunicat oficial remis agenţiei MEDIAFAX.

El precizează că mesajul său către premierul român este că nimeni nu este mai presus de lege.

"Legile sunt create pentru a fi respectate, nu comentate sau modificate atunci când acestea nu servesc interesul prim-ministrului. Fac apel la prim-ministru să respecte poporul român şi instituţiile sale. Reamintesc, de asemenea, că, în conformitate cu standardele europene şi jurisprudenţa clar stabilită, premierul român nu poate conduce un guvern al unei ţări a Uniunii Europene în cazul în care a comis o fraudă în obţinerea gradului său universitar. Aceasta chestiune trebuie să fie clarificată cât mai curând posibil, deoarece nu este pusă în joc doar credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea Uniunii Europene ca întreg. Sper că nu se va schimba o lege sau recurge la ameninţarea oficialilor comisiei de anchetă, în scopul acoperirii presupusei fraude", susţine Daul.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.

 

Etichete
Comenteaza