Duşa, la Baza Aeriană 71, despre Afganistan: Decizia lui Obama, una bună

Duşa, la Baza Aeriană 71, despre Afganistan: Decizia lui Obama, una bună
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, consideră că decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a menţine trupele americane la acelaşi nivel în 2016 în Afganistan este una "bună".

Întrebat vineri, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, ce va face România în urma deciziei SUA de a menţine trupele în Afganistan în 2016 şi dacă se vor suplimenta forţele militare în această ţară, Mircea Duşă a spus că Ministerul Apărării a anunţat, deja, în CSAT că România va menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane.

"Securitatea din Afganistan s-a deteriorat din cauza reactivării talibanilor, dar şi a ISIS. Cred că decizia pe care preşedintele Obama a anunţat-o este una bună, având în vedere că cele 14 brigăzi pe care afganii le au constituite încă nu au capacitatea operaţională de a asigura securitatea Afganistanului şi măsura luată de preşedintele Obama, cea de a menţine nivelul trupelor în 2016 la nivelul actual, este o decizie bună. Noi deja am anunţat la şedinţa CSAT că vom menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane şi, la apelul pe care l-a făcut preşedintele Obama şi după discuţiile pe care o să le am cu secretarul Apărării SUA, cu domnul Carter, vom vedea ce solicitări sunt de planificare a forţelor pe anul viitor. O să discutăm acest subiect al suplimentării efectivelor, o decizie nu poate fi luată decât în CSAT şi cu informarea Parlamentului", a spus Duşa, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, România este al treilea stat contributor cu forţe militare în Afganistan, SUA având cei mai mulţi militari, urmate de Germania.

"Avem, în momentul de faţă, 650 de militari, din care 200 sunt ofiţeri instructori pentru armata afgană, iar în jur de 420 participă la misiuni de asigurare a pazei şi securităţii", a afirmat Duşa.

Pentagonul se aşteaptă ca statele aliate să-şi sporească prezenţa în Afganistan, după anunţul preşedintelui Barack Obama privind nivelul trupelor americane din această ţară, iar secretarul Apărării, Ashton Carter, a spus că a discutat deja cu aliaţii, relatează Washington Examiner, în ediţia online.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi că Statele Unite au decis menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017.

Comenteaza