Fost ministru de Externe: "Populismul antieuropean trebuie gestionat atent, inclusiv de România"

Fost ministru de Externe:
Populismul anti-european şi xenofobia sunt, după Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atenţie şi determinare, inclusiv de România, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

"Sunt grave ameninţări la adresa solidarităţii europene, deci împotriva intereselor naţionale ale României", a spus Diaconescu.

În context, el a remarcat că azi, "în numele poporului britanic vorbeşte Nigel Farage, liderul UKIP fiind singurul dintre conducătorii suporterilor Brexitului care s-a grăbit să anunţe adevărata raţiune a campaniei pentru Brexit ,cea «Uniunea Europeană a murit»".

Referindu-se la consecinţele mai ales pe termen scurt ale Brexit-ului, Diaconescu a remarcat faptul că decizia de separare a Regatului Unit de UE este "ireversibilă", dar că Europa nu va reacţiona "isteric", ceea ce este o atitudine normală şi că se va concentra pe "minimalizarea consecinţelor, încercând să dilueze prin mijloace politice impactul formidabil al valului ieşirii". De cealaltă parte, spune el, "nu va mai exista Marea Britanie, aşa cum o ştim", pentru că "Scoţia şi Irlanda vor să rămână în UE, ceea ce va genera tensiuni suplimentare pentru mecanismul politic britanic".

În materie de efecte imediate, pe termen scurt şi mediu, fostul ministru de Externe a spus că pieţele au intrat deja "într-o stare de volatilitate gravă", aceasta fiind "prima şi cea mai categorică reacţie": "Investitorii străini vor pierde cam 15% din valoarea investiţiei, iar prăbuşirea lirei ,evident, va afecta economiile populaţiei. Multe investiţii se vor bloca în aşteptarea rezultatelor negocierilor cu UE, ceea ce va pune economia Marii Britanii în stare de recesiune".

O rezultantă a volatilităţii va fi "efectul de contagiune": "Odată cu căderea pieţelor au reacţionat şi populiştii anti-europeni anunţând ca a sosit «vremea lor». Votul britanic va genera o re-evaluare a poziţiilor anti-europene exprimate tranşant în Danemarca ,Olanda sau Franţa". Cum era de aşteptat atât Geert Wilders cât şi Marine Le Pen doresc organizarea unor referendum-uri similare în ţările lor", a mai spus Diaconescu.

Brexitul va arăta că "regulile UE nu pot funcţiona «a la carte» nici măcar pentru Marea Britanie", a mai declarat Diaconescu.

"Piaţa Unică funcţionează după două principii, ambele contestate de susţinătorii Brexit, anume: acceptarea liberei circulaţii şi aplicarea unor reguli la elaborarea cărora nu este obligatoriu să participe toate statele membre. Până astăzi Marea Britanie s-a bucurat de protecţia UE în ceea ce priveşte actele de comerţ, investiţiile, taxarea sau serviciile financiare, fiind capabilă să dezvolte schimburi economice oriunde a dorit. Toate aceste reglementari vor trebui să fie renegociate. Marea Britanie va încerca să negocieze acorduri bilaterale privind comerţul sau imigraţia, dar este de aşteptat ca Bruxelles-ul să aibă o poziţie destul de dură, pentru a se evita încurajarea unui precedent", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 75% din voturi.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Rezultatele nu sunt definitive, dar este greu de crezut că diferenţa de peste un milion de voturi poate fi recuperată de mişcarea favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE.

 

Etichete
Comenteaza