Marga: Evoluţiile politice din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar

Marga: Evoluţiile politice din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, susţine că "recentele evoluţii de pe scena politică din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar şi nu fac decât să readucă funcţionarea instituţiilor reprezentative ale statului de drept în parametri constituţionali".

"Aceste evoluţii au loc înăuntrul funcţionării democratice a Parlamentului. Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusă în discuţie independenţa instituţiilor, ci au fost aplicate litera şi spiritul legii specifice pentru astfel de situaţii. Este vorba despre stabilirea legăturii directe dintre noua majoritate parlamentară şi structura de conducere a celor două camere ale Parlamentului, aşa cum prevăd regulamentele acestora", afirmă şeful diplomaţiei, într-o declaraţie de presă remisă marţi seară agenţiei MEDIAFAX.

"Configuraţia politică din Senat şi Camera Deputaţilor a stat la baza instalării noului Executiv, astfel că era firesc ca această nouă distribuţie a reprezentării politice în forul legislativ să îşi găsească o reflectare şi în conducerea Parlamentului", argumentează ministrul Marga.

Totodată, el subliniază că "independenţa Justiţiei nu a fost şi nu este pusă în vreun fel sub semnul întrebării".

"De asemenea, actuala coaliţie guvernamentală nu şi-a propus să afecteze în vreun fel funcţionarea Curţii Constituţionale sau să-i revoce pe membrii acesteia", afirmă ministrul de Externe.

El menţionează că "România rămâne profund ataşată valorilor democratice care stau la baza apartenenţei noastre la Uniunea Europeană şi NATO".

"Democraţia româneasca este suficient de matură pentru a gestiona cu responsabilitate şi înţelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politică dinamică", concluzionează Marga în declaraţia sa de presă.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, se declară "profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice", menţionând că "manipularea sau ameninţările" la adresa instituţiilor vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

"Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din Romania. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă", susţine Gitenstein, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

El precizează că astfel de acte au fost universal condamnate.

"Astfel de acte au fost universal condamnate. A fost o zi neagră într-un mandat prezidenţial de altfel excelent şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se întâmplă acelaşi lucru şi aici", mai susţine Gitenstein.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, scrie, pe contul său de Twitter, că este "foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României".

"Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României", a arătat oficialul european.

Viviane Reding mai spune că, pentru ea, "un sistem judiciar funcţional şi independent este o preconditie pentru respect reciproc în Spaţiul european de Justiţie".

 

Etichete
Comenteaza