NASA a făcut un anunţ istoric

NASA a făcut un anunţ istoric
Astronomii NASA implicaţi în misiunea organizată cu ajutorul telescopului spaţial Kepler au anunţat descoperirea a 1.284 de exoplanete, dintre care nouă sunt considerate potenţial locuibile, potrivit Descoperă.

Aceasta este cea mai mare descoperire de acest tip făcută până acum, dat fiind faptul că acum numărul exoplanetelor identificate practic s-a dublat. Reuşita a fost obţinută folosindu-se o tehnică nouă, care le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze probabilitatea ca obiectele cosmice reperate să fie într-adevăr planete şi nu sunt rezultatul activităţii altor corpuri cereşti.

,,Dorim să anunţăm că numărul planetelor identificate cu ajutorul telescopului Kepler s-a dublat. Acest lucru ne dă speranţa că undeva acolo, în apropierea unei stele asemănătoare cu Soarele, putem descoperi în cele din urmă o planetă similară cu Terra", a afirmat cercetătoarea Ellen Stofan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de NASA.

Kepler identifică noi obiecte cosmice examinând lumina provenită de la stele îndepărtate. Orice semnal emis de aceste surse ar putea indica prezenţa unei noi planete. Acesta e cel mai bun sistem creat până acum, însă el poate produce o mulţime de rezultate false, deoarece planetele nu sunt singurele corpuri care pot estompa lumina unei stele. De exemplu, ar putea fi un sistem binar de stele, o stea pitică maro sau doar o stea cu masă mică.

Până nu demult, identitatea exoplanetelor era verificată cu ajutorul telescoapelor de la sol, însă această metodă este extrem de costisitoare şi presupune efectuarea unor cercetări pe o perioadă lungă de timp. Astfel, de la lansarea misiunii Kepler, în urmă cu 7 ani, a fost confirmată prezenţa a numai 984 de exoplanete, conform Descoperă.

Cu ajutorul noii tehnologii, astronomii pot verifica dacă un anumit obiect cosmic este, într-adevăr, o planetă, fără a se mai folosi de ajutorul dat de telescoapele aflate la sol. Metoda constă în calcularea a două elemente: semnalul obţinut în urma studierii tranzitului respectivului corp ceresc şi frecvenţa cu care se produc semnalele provenite de la obiecte cosmice care nu sunt planete.

Rezultatele obţinute în urma acestor analize sunt interpretate de oamenii de ştiinţă pe o scală de la 0 la 1. Candidaţii cu o fiabilitate mai mare de 99% sunt denumiţi ,,planete validate," fără a mai fi nevoie ca cercetătorii să efectueze alte observaţii ulterioare.

Cu ajutorul acestei tehnici, au fost validate până în prezent 1.935 de exoplanete, 1.284 dintre acestea fiind descoperite recent. Dintre toate acestea, în jur de 100 de planete sunt similare ca dimensiuni cu Pământul. Toate aceste obiecte au fost descoperite cu ajutorul telescopului Kepler între anii 2009 şi 2013.

Cu ajutorul acestor noi rezultate, cercetătorii NASA speră că pot răspunde la întrebarea: ,,Suntem singuri in Univers?", notează Descoperă.

 

Etichete
Comenteaza