Clujul stă prost în statisticile de exporturi? Tu când ai cumpărat ultima data Fabricat în Cluj sau în România?

Clujul stă prost în statisticile de exporturi? Tu când ai cumpărat ultima data Fabricat în Cluj sau în România?

Spun specialiștii că produsele Made in Cluj sunt ignorate peste granițe. Însă, în primul rând ar trebui ca noi, clujenii, să cumpărăm Fabricat în Cluj și ca noi, românii, să cumpărăm Fabricat în România, nu să ne așteptăm ca străinii să cumpere produsele noastre. 

Uite un calcul de care mulți au să râdă, dacă tot spunem că iubim Clujul: dacă 100.000 de clujeni și-ar fi cumpărat de două ori pe an pantofi Clujana, firma nu ar fi fost în situația grea de astăzi. Astea sunt solidaritatea și patriotismul de care avem nevoie, cele cu efecte concrete pe termen lung, dacă tot spunem că suntem solidari și patrioți.

Așa s-au dezvoltat și s-au supraindustrializat toate țările Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, deși multe dintre ele au fost spulberate de conflagrație: oamenii au cumpărat produsele fabricate la ei în sat, în oraș, în țară, dând încredere și evoluție pe termen lung. Ce rămâne absolut surprinzător este că nici un politician, în special cei în care românii au încredere, nu ne vorbește despre efectele gestului simplu de a cumpăra Fabricat în România.

Nu cred că se va deschide o investigație la Consiliul Concurenței dacă oamenii politici din România vor cere compatrioților să cumpere Fabricat în România. Toți politicienii din lume le cer de ani de zile propriilor concetățeni să cumpere ceea se fabrică la ei în țară pentru că la urma urmei are efect și pentru economie, dar și pentru câștigarea alegerilor.

Cel mai bun ultim exemplu că a cere să se cumpere fabricat la tine în țară mobilizează votanții sunt alegerile din 2016, din SUA, câștigate cu memorabilul "Make America Great Again" (care a mai câștigat alegeri și în trecut) ce conținea și imboldul dat americanilor de a cumpăra ceea ce este fabricat la ei acasă, de rudele, de prietenii și de cunoștințele lor.

De asemenea, nu cred că vreo multinațională se va supăra dacă politicienii români vor folosi ca slogan de campanie electorală "Cumpără Fabricat în România". La urma urmei, în ultima lună cele cinci știri bune despre fabrici care se vor deschide în România arată că acestea sunt investiții cu capital străin care au fost plasate aici ca platforme de export, dar ce bine ar fi dacă și românii ar cumpăra din ceea ce se fabrică în cele cinci noi situri.

În lumea globalizata de astăzi, în confruntările economice de la tot pasul, fabricat în țara X sau țara Y nu mai înseamnă de mult doar o marcă națională, ci o șansă ca acelei țări să îi meargă mai bine, să se dezvolte, să creeze job-uri, să țină bani pentru școli, spitale și străzi.

Nu în ultimul rând, nu cred că va fi o problemă mare ca atunci când politicienii știu că un investitor se uită la o nouă fabrică pentru Europa de Est să iasă public și să își îndemne conaționalii să cumpere mărci și produse ale acelei companii. Ar cântări mult în decizia finală.

Venind de la un om de afaceri, un îndemn de a cumpăra Fabricat în Cluj sau Fabricat în România va fi catalogat ca un slogan promoțional, obișnuita încercare de a "vinde" ceva. Venind de la top cinci personalități în care clujenii sau românii au încredere, va da cu siguranță de gândit multora. Un simplu gest poate, într-adevăr, să facă Clujul mai puternic, România mai prosperă.

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA

Comenteaza