Dacă ei încearcă să ne manipuleze, iar noi ne prindem, nu mai e manipulare, nu?

Dacă ei încearcă să ne manipuleze, iar noi ne prindem, nu mai e manipulare, nu?
Despre încercările de manipulare din campania electorală. De ce şi dacă nu mergeţi la vot avantajaţi pe cineva. Probabil pe cei pe care îi antipatizaţi cel mai mult.

Mai sunt câteva zile până la alegeri, iar dacă vi se pare că e mai linişte decât altă dată, să ştiţi că e corect. Şi fix pe dos. Partidele sunt mai tăcute la exterior, pentru că legea electorală nouă este mai restrictivă şi pentru că politicienii de pe listă au căutat să îşi ascundă lipsa de anvergură (valabilă, din păcate, în cazul multora). În interior însă e fierbere mare, unii oameni nu mai dorm noaptea gândindu-se cum se vor număra buletinele de vot sub ochii reci ai camerelor video. Alţii se perpelesc în legătură cu ceea ce vor face în Parlament. Nu la legi le stă lor mintea, să fim serioşi, ci la lucruri mult mai umane: unde vor locui în Bucureşti, ce maşină de serviciu vor primi, pe cine să angajeze să le care servieta etc. Ştiţi că, pentru majoritatea dintre ei, marea bătălie a fost să prindă locuri considerate eligibile pe listă; odată rezolvat acest aspect, scrutinul de duminică a devenit o formalitate. Vor fi şi unele surprize, dar asta e, nu toţi vor apuca să îşi poarte costumul nou cumpărat în Palatul Parlamentului.

Mulţi dintre dumneavoastră, cei care aveţi dreptul de a vota, sunteţi dezamăgiţi de parlamentari. Şi consideraţi - pe bună dreptate - că soluţia pentru duminică este să staţi la gura caloriferului, în loc să mărşăluiţi prin frig către secţia de votare. Ca niciodată, există şi destui „formatori de opinie" care împing către absenteism. „Staţi acasă, ce rost are? Sunt toţi o apă şi un pământ". E corect. Şi fix pe dos. Actualul parlament este dovedit cel mai prost din ultimii 27 de ani, dar prin îndemnul de a boicota scrutinul sunteţi manipulaţi. Cineva probabil a avut ideea şi altcineva a scos bani din buzunar pentru asta. Trebuie să ştiţi că lipsind de la vot nu aţi scăpat de răspundere şi v-aţi spălat pe mâini, ci favorizaţi pe cineva. Probabil pe cei pe care îi antipatizaţi cel mai mult. Efectivele disciplinate de partid abia aşteaptă să iasă la suprafaţă: 2 din 8 e doar 25%, în timp ce 2 din 5 înseamnă un mult mai spectaculos 40%. Prezenţa dumneavostră în cabina de vot îi cam încurcă.

Dacă unii mizează pe absenteism, alţii şi-au pus jetoanele (şi banii) pe farse. Tot manipulare se numeşte. Faptul că lumea află până la urmă că este trasă pe sfoară şi are o reacţie de revoltă este corect. Şi totuşi pe dos. De exemplu, studiile dovedesc că doar un procent de vreo 30% dintre persoanele care au văzut un om mânjit cu noroi mai află după aceea despre reabilitarea acestuia. Este epocală prezentarea unui tânăr, care dormea pe un pet de bere, în nisip, drept un candidat clujean la Senat. Ştirea a apărut la televiziuni, explicaţiile ulterioare pe Facebook. Daţi-mi voie să cred că un procent important din public a rămas doar cu imaginea candidatului beţivan de la TV.

Nu am dat nume de partide şi de oameni, ci doar modele de practici. Aşa e corect. Politically corect. Îmi închipui însă că lucrurile stau pe dos: sunteţi persoane inteligente, informate, care ştiu foarte bine cine sunt aceste partide şi aceşti oameni. Dacă ei încearcă să ne manipuleze, iar noi ne prindem, nu mai e manipulare, nu? Am un îndemn pentru fiecare dintre voi: faceţi-vă o favoare; mergeţi la vot!

Articol publicat şi pe website-ul linia9.ro.

Comenteaza