Demografia – provocarea următorilor cinci ani pentru noul președinte

Demografia – provocarea următorilor cinci ani pentru noul președinte

Am votat la Colegiul Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca, liceu în care împreună cu statul român pregătesc 28 de copii ca să devină operatori chimiști și specialiști mașini cu comandă numerică. Am în plan ca în următorii trei ani să ajung la 84, în așa fel încât să-mi acopăr deficitul de personal calificat, dar și să țin copiii în România, să-și facă un rost aici. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Mulți comentează deja că proiectele învățământului dual și profesional au o bătaie mai lungă decât interesul angajatorilor de a rezolva problema forței de muncă. Obiectivul indirect, asumat și de angajatorii care gândesc în orizont de 20 de ani, este stoparea prăbușirii demografice a României.

Sunt voci care spun că nu au mai rămas nici măcar 15 milioane de români în țară. Iar indicatorul care se pare că încă nu sperie destul este că numărul nou-născuților a scăzut semnificativ – de exemplu, în 2019 sunt cu 50.000 mai puțin decât acum 20 de ani, asta însemnând o scădere cu 20%.

În 2008 România dădea 4,5% din numărul nou-născuților din UE, astăzi dă mai puțin de 3,7%. N-are cine să-I mai facă, cu 5 milioane de români în diaspora. Și efectul de pâlnie va continua – vor fi mai puține creșe, grădinițe, școli, mai puțin personal calificat pentru educație - pentru că nu va mai fi necesar, mai puțini angajați calificați în industria de valoare adăugată. 

Că rămânem fără români în țară este cu siguranță clar pentru politicieni – de ce nu au făcut nimic pentru asta e o altă discuție. Aș propune trei direcții pentru refacerea demografică, poate sunt deja pe agenda celor care ne conduc (deși în programele de guvernare nu le-am văzut).

1. Taxe și impozite zero pentru mamele a peste trei copii (modelul ungar). Simplu, fără prea multe interpretări. Pentru toată viața.

2. Taxe și impozite zero pentru până la cinci ani pentru tinerii sub 35 de ani care revin în țară și se angajează sau își întemeiază o firmă (modelul polonez). Din nou simplu și ușor de administrat. 

3. Învățământ dual / profesional obligatoriu pentru angajatorii din construcții, manufactură, ospitalitate, pentru cel puțin 10 copii / an. La schimb, statul va crea legislația necesară pentru că absolvenții să rămână la angajatorul care i-a pregătit o perioadă cel puțin egală cu cea a școlarizării.

Trei măsuri simple care alături de altele și puse într-un context, sub patronajul Președinției ar da efecte în următorii 20 de ani, timp în care "decrețeii" vor continuă să ducă greul. Sunt mulți cei din generația X dispuși să muncească până la 70 de ani, ținând România pe linia de plutire, un tribut plătit și pentru nereușitele din ultimii 30 de ani.

Ce se va întâmpla însă după 2040 este o treabă care trebuie să înceapă de acum. Eu încerc să rețin în țară 84 de copii. Președintele ce plan are?

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza