Despre parcări. Cum a devenit primarul Boc o frână

Despre parcări. Cum a devenit primarul Boc o frână
Suntem într-un oraş care se sufocă tot mai mult din cauza traficului, dar, de teamă să nu o „încaseze", primarul a ratat un pas important spre descongestionare.
">

Scriam săptămâna trecută că Primăria şi Consiliul Local, pe scurt Emil Boc, vin cu o propunere „călduţă" de modificare a politicii de parcări. Aş vrea să revin şi să aduc câteva argumente în sprijinul unei afirmaţii dure: aceea că, în această problemă, primarul este o frână.

Specialiştii care au realizat planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD), un document util şi valoros, au pus în fruntea listei de priorităţi pentru descongestionarea traficului modificarea politicii de parcare. S-a recomandat eliminarea abonamentelor din centrul oraşului, zonele I şi II, ca mijloc de a determina clujenii să îşi lase maşinile acasă. Avem un sistem de transport public tot mai competent, autobuze şi troleibuze tot mai noi, sunt în curs de cumpărare şi altele.

Dacă stai în Mănăştur sau Mărăşti şi vrei să mergi la serviciu în centru, ia lasă mătăluţă maşina în faţa blocului şi haide cu troleibuzul 6. O să vă supăraţi pe mine, dar am mai scris asta şi o repet: lumea civilizată aşa procedează; nu este nicio ruşine să mergi cu troleibuzul, mai ales că va avea bandă dedicată; este normal să existe rezistenţă la nou, dar la fel a existat, cândva, la furculiţă şi cuţit, apă caldă, telefoane cu touchscreen.

Suntem cu toţii de acord că oraşul e sufocat de trafic, dar trebuie să conştientizăm că fiecare dintre noi trebuie să facă unele sacrificii. Salvarea nu are cum să pice din cer, măcar la acest aspect trebuie să cădem de acord.

Marţi, la REALITATEA FM, Emil Boc i-a răspuns unei doamne care era nemulţumită de încărcarea cu vehicule a străduţei I. L. Caragiale: „Doamnă, nu am ce să fac, aşa au decis specialiştii". În problema parcărilor, pe Boc nu l-a interesat ce au decis specialiştii şi a pervertit soluţia lor. A adoptat o jumătate de măsură, eliminând abonamentele doar din zona I, 26 de străzi ultracentrale, şi trimiţându-i pe şoferi să parcheze la Sala Polivalentă şi la stadion. Mesajul „lăsaţi-vă maşinile acasă" al experţilor s-a transformat într-un mai călduţ şi mai simpatic „lăsaţi-vă maşinile la Polivalentă" al primarului.

Un sacrificiu mai mic înseamnă şi o pană de popularitate mai mică (primarul a şi recunoscut motivele pur electorale care îl mânau: „Nu uitaţi că cei care o încasează sunt cei care asigură guvernarea", a spus el, luni, în şedinţa de Consiliu Local). Dar ştiţi ce? Măsura cea simpatică şi călduţă nu va descongestiona traficul.

În contextul în care centura de care ne agăţăm ca un colac de salvare nu va fi gata mai repede de - să zicem cu maximum de optimism - 3 ani, ne aşteaptă încă 3 ani de ambuteiaje. Ştiţi ce spun oamenii de afaceri? Că în situaţia în care traficul devine tot mai sufocant, Clujul ar putea să îşi piardă atractivitatea pe care o are acum pentru imvestitori, că preţurile proprietăţilor ar urma să scadă şi aşa mai departe.

Mă aştept să consideraţi că nu am dreptate; ba mai mult, că Emil Boc este un erou, omul care se luptă pentru ca cetăţenilor să le fie bine, care îi apără în faţa incompetenţilor ce vin cu măsuri hazardate. Aşa să fie. Am totuşi o rugăminte: atunci când veţi fi prinşi în trafic şi veţi înjura cu năduf, amintiţi-vă că existau măsuri ce se puteau lua şi au fost ignorate, dintr-un calcul politic. Amintiţi-vă de textul acesta, de faptul că am spus despre primar că este o frână.


DECLARAŢIE
„De aici, din sală, este uşor să măreşti taxele. Eu sunt pentru existenţa unei alternative; nu vor fi abonamente transmisibile în zona I, dar vor fi în zona II. Eu stau cu fruntea sus acum, pentru că sunt 700 de locuri de parcare la Sala Polivalentă şi la stadion, unde şoferii pot să îşi lase maşinile. Dar unde găseam 2.800 de locuri de parcare? Nu uitaţi că cei care o încasează sunt cei care asigură guvernarea. Asta va fi o primă etapă, tragem concluzii la final de 2017 şi vedem cum continuăm"
Emil Boc, primarul Clujului, luni, in Consiliul Local

Etichete
Comenteaza