Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Toți mint cu nerușinare. În România nu există o criză de capital uman

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Toți mint cu nerușinare. În România nu există o criză de capital uman

Peste tot când deschizi un ziar sau un site găsești zeci de angajatori care se văicăresc că România are o penurie enormă de forță de muncă, mai ales în sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA.

Angajatori care spun că activitățile trebuie digitalizate și automatizate și robotizate pentru a face față acestei penurii. Sau că trebuie aduși muncitori din Asia pentru a înlocui populația aptă de muncă dispărută din țară.

Toți angajatorii mint cu nerușinare, România nu ar avea cum să fie numărul unu la PIB dacă cele de mai sus ar fi adevărate. Datele statistice ale statului român arată fără dubii că sistemul de educație produce la foc continuu:

- peste 130 mii de absolvenți de clasa a XII-a sunt înscriși la bacalaureat, putând să între imediat sau la terminarea facultății în câmpul muncii;

- peste 50 mii de tineri termină o formă sau altă de învățământ profesional sau dual cu burse de la angajatori și pot intra imediat în câmpul muncii;

- peste 550 mii studenți se află într-o formă de pregătire de învățământ superior de licență, masterat și doctorat, unii cu burse de la angajatori și aproximativ un sfert dintre ei intră anul acest în câmpul muncii.

Așadar, angajatorii mint. De fapt minte PwC, re-Think, NEET, Eurostat, CIA Fact Book, Mihnea Costoiu, Directorul de RU al BNR etc. Toți cei care spun că avem o problema gravă în ceea ce privește capitalul uman mint. Cum ar putea fi deschisă o fabrică cu 8000 de angajați la Galați dacă ar exista deficit de capital uman?

Avem o resursă umană bogată, largă, bine pregătită de sistemul de învățământ, gata să între, cum se spune, „în pâine”, spre a aduce valoare adăugată în sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA etc.

Gata cu văicărelile, înapoi la lucrurile importante, la tăierea pensiilor speciale și a adaosurilor la alimente, la bateriile și panourile fotovoltaice care sunt absolut nepoluante, la Schengen, la alegerile din 2024 etc.

Și iată o propunere legislativă folositoare, care să confirme încă o dată că în România nu există o criză de capital uman. Ziua de 29 februarie să fie declarată zi liberă, oricum cade doar o dată la 4 ani, oricum avem cel mai mare PIB din Europa și oricum va putea fi recuperată prin surplusul de muncă din sănătate, fabrici, construcții, agricultură, servicii, HORECA etc.

Opinie publicată pe: www.stiripesurse.ro / Dragoș Damian este director general al Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România)

Comenteaza