Dragoș Damian: "Iubești Clujul? Esti sigur? Bine. Atunci duminică, în loc de mall, du-te la târgul meșterilor populari din Piața Avram Iancu"

Dragoș Damian: "Iubești Clujul? Esti sigur? Bine. Atunci duminică, în loc de mall, du-te la târgul meșterilor populari din Piața Avram Iancu"

Uită pentru o zi de toate necazurile. Uită de digitalizare, robotizare, tehnologizare, automatizare. Treci peste frustrarea că nu ești IT-ist sau universitar, în Cluj ești invizibil dacă nu ești IT-ist sau universitar. Pentru o dimineață dă-le încolo de trafic, de război, de pandemie, de inflație, de kilowatt oră, de punct de pensie. Dă încolo toate nebuniile care te țin captiv.

Vremea va fi excepțională, așa că ia de mână copiii și nepoții și treci pe la târgul meșterilor populari din Piața Avram Iancu. Intrare liberă, ești ferit pentru că este o zonă binecuvântată, sub protecția Bisericii și a Craișorului - și ai ce vedea.

Un valmășag de lucruri folositoare sau nu, de suveniruri, de idei de cadouri, de invenții care mai de care, de obiecte pentru bucătărie, baie, dormitor, garaj, joacă; sunt lucrușoare despre care de fapt nu se poate povesti, trebuie văzute cu proprii ochi.

Și știi care este cel mai important lucru? Că sunt făcute din pasiunea și mâinile vecinilor tăi pe care nu-i cunoști, din Cluj. Nu sunt IT-iști, nu sunt universitari, nu au „competențe digitale”, nu au licențe și masterate și doctorate, sunt oameni simpli care cu imaginație și dragoste creează povești. Vecinii tăi din Cluj au ales să nu plece din țară, să se bată cu lipsurile și să dea drumul imaginației și dragostei și speranței. Vecinii tăi din Cluj stăpânesc cu stângăcie sau deloc online-ul, whatsapp-ul, tik-tok-ul, Instagram-ul, twitter-ul – ei vorbesc direct cu tine, îți povestesc despre o moștenire pe care ei se zbat să o ducă mai departe.

Trebuie mult curaj să vrei să inventezi ceva și multă trudă ca apoi să construiești acel ceva cu mâinile tale. Nici nu-ți imaginezi ce greu este să faci ceva cu propriile maini și ce trist este că nimeni nu mai dă doi bani pe eforturile celor care înca își câștigă existența prin propriile puteri.

Du-te duminică în Piața Avram Iancu și cumpără ceva simbolic, 25-50 de lei, cât te lasa inima și portofelul. Poate nu-ți va folosi, dar fiecare lucrușor cumpărat de la meșterii de acolo generează o reacție în lanț.

Vecinii tăi din Cluj care meșteresc și vând produsele la târgul din Piața Avram Iancu sunt românii care duc România înainte. Dacă o să cumperi un obiect cât de mic de la ei, îi vei încuraja să meargă mai departe și vei sprijini România să meargă înainte. 

Comenteaza