Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Guvernul trebuie să dea facilităţi fiscale care să atragă noi investiţii pe piaţa din România. Trebuie să dezvoltăm împreună resursa umană”

Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Guvernul trebuie să dea facilităţi fiscale care să atragă noi investiţii pe piaţa din România. Trebuie să dezvoltăm împreună resursa umană”

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre cei mai importanţi producători locali de medicamente, este de părere că autorităţile trebuie să se implice pentru a reduce deficitul de forţă de muncă din domeniul sănătăţii şi să ajute industria de profil să atragă noi investiţii străine.

Eu continui să cred că stă în mâna guvernului să facă politici publice bune, să dea facilităţi fiscale - suntem 5.000 de oameni care lucrează în fabricile din România -, trebuie gândită piaţa muncii din temelii şi modul în care aceste investiţii în dezvoltarea resursei umane se pot întoarce. De asemenea, industria trebuie să înceteze cu acest «furt» al angajaţilor de la unul la altul. Trebuie să dezvoltăm împreună resursa umană şi să cerem mediului preuniversitar şi universitar ce avem nevoie. Pentru că toţi avem aceeaşi problemă, investim în tineri şi aceştia pleacă. Şi dacă vom avea facilităţi ţintite pe aceste domenii, politici publice, sigur vom atrage marile companii de profil”, - Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, în cadrul conferinţei Health&Pharma Summit'22, potrivit ZF .

Oamenii continuă să facă stocuri de medicamente crezând că o să se scumpească, dar preţurile sunt îngheţate, nu cresc. Nu este uşor să construişti o fabrică, ca dovadă, în ultimii zece ani nimeni nu a construit o fabrică în România. Pentru că mediul fiscal era ostil pentru fabricarea de medicamente.

Salarii de început de 3.000 de lei la fabrica de medicamente Terapia din Cluj

În fabrici atenţia este focusată pe tehnologii şi digitalizare. Trecem la noul nivel de maşini industriale şi fluxuri tehnologice. E greu de găsim angajaţi. Spre exemplu, în Cluj nu mai e nicio altă fabrică de medicamente dar tot este greu să găsim angajaţi. Entry level, calificat are un nivel salarial de 2.500 – 3.000 de lei.

De asemenea, faptul că în continare ne furăm angajaţi arată că nu discutăm cu autorităţile. Avem 84 de tineri în învăţămând dual, 100 de burse pentru facultăţi, avem proiecte de cercetare dezvoltare în Cluj, ne uităm spre start-up-uri. Însă, problema resursei umane, atâta vreme cât mediul de afaceri nu discută cu autorităţile nevoile pe care le au, nu o să găsim rezolvare. Eu dau un salariu brut echivalent cu al unui IT-st, dar el are facilităţi fiscale. Nevoia de medicamente există, accesul la medicamente a crescut după pandemie.

Comenteaza