Dragoș Damian, Terapia Cluj: "La Mulți Ani România! De ziua ta, îți urez să primești în dar 100 de fabrici noi în următorii 10 ani"

Dragoș Damian, Terapia Cluj: "La Mulți Ani România! De ziua ta, îți urez să primești în dar 100 de fabrici noi în următorii 10 ani"

“Chezășia esențială a situației internaționale a unui stat e sănătoasa lui stare internă”  (I.C.Brătianu)

Dupa ce timp de un an de zile uitam ca suntem ambasadorii tarii noastre la bine si la rau si o insultam in toate felurile – pe tema pandemiei, drumurilor, coruptiei, sistemului sanitar si de educatie, poluarii, politicienilor, sinecurilor, etc., etc., - brusc, de 1 decembrie, toti devenim mandri ca suntem romani, evocam trecutul istoric fierbinte, laudam traditiile si fumusetile tarii, devenim multumiti de calitatile romanilor, de rolul jucat in Europa si in lume de diaspora.

Sa stam putin si sa ne gandim ce-i trebuie Romaniei ca sa redevina in urmatorii 10 ani o tara mandra si puternica in lume, plecand de la cugetarea lui Ion C Bratianu din motto-ul de sus. Ce inseamna in 2021 o sanatoasa stare interna? Inseamna o tara puternic industrializata.

Avem nevoie sa ne refacem industria de manufactura, cu un picior in groapa dupa inchiderea a mii de fabrici si punerea in loc de cladiri de birouri, mall-uri si blocuri capitaliste. Au fost aduse la schimb foarte putine fabrici, indiferent de capital. Inchiderea de fabrici, uzine si combinate, oricum s-ar chema siturile de fabricatie, a facut Romania vulnerabila si dependenta de importuri pentru cele mai elementare nevoi ale noastre, energie, mancare si medicamente. Si nu numai.

Lipsa de industrializare a prabusit sistemul de educatie si piata muncii, acel esafodaj complicat scoli profesionale + licee profesionale + facultati + industrie a disparut, si este aproape imposibil de pus in scurt timp unul in loc.

Lipsa de industrializare si consumul din import ne obliga sa imprumutam, sa cream deficite enorme de toate felurile si cel mai rau poate, deficite de balanta comerciala. Nu sunt bani pentru indexari de pensii, de salarii, de alocatii, toti vor veni din imprumuturi. Si toata aceasta indatorare va fi platita de copiii si nepotii nostri.

Lipsa de industrializare nici macar nu este vazuta ca o problema de cei care ne conduc si nu ii determina sa genereze politici publice in acest sector. Din cand in cand cate un guvernant intra in cate o fabrica si ne spune sententios ca trebuie sa avem mai multe fabrici si sa sprijinim consumul intern. Dupa care uita, isi cumpara ceva frumos din import si rateaza sa faca un plan national de sustenabilizare industriala.

Lipsa de industrializare si de infrastructura de manufactura ne indeparteaza periculos de lanturile de aprovizionare, nu ne permite sa intram pe piata offset-urilor si a noilor industrii din cauza devansului tehnologic, ne scoate in multe cazuri din lupta pentru lohn si ne pune la coada hartii investitorilor de noi facilitati industriale.

Lipsa de industrializare ne pune in dificultate pana si pentru a executa PNRR-ul, pentru ca nu producem materiale si echipamente pentru infrastructura, energie si digitalizare, toate vor veni din import la preturi mult mai mari.

De 10 ani insist ca avem nevoie de capacitati industriale, ca trebuie sa ne batem pentru fiecare loc de productie, indiferent de domeniu, pentru a nu fi prinsi pe picior gresit. Si explic ca nu are importanta capitalul, de unde vin banii pentru fabrici, atata timp cat valoarea adaugata este creata in Romania de maini romanesti si banii raman in tara.

Asadar, da, 1 Decembrie fericit! La multi ani Romania! Si 100 de fabrici noi – indiferent de capital - in asa fel incat sa intram in randul tarilor industrializate pana in 2035.

loading...
Comenteaza