Importăm totul. Numai acum și-au dat seama autoritățile că asta ne distruge economia?

Importăm totul. Numai acum și-au dat seama autoritățile că asta ne distruge economia?

Cea mai bună experiență economică aplicată pe care am avut-o a fost acum câțiva ani, în Rhodos, când timp de o săptămână am mâncat doar grisine Croco, cumpărate de acolo, fiind convins că astfel contribui la economia României.

Când ne-am nimicit toată industria de manufactură și consumăm până și miere Made în Polonia, scobitori Made în Turcia și șervețele umede Made în Baltice, pe un leu ținut tare - artificial și populistic - în ultimii doi ani, am dat cale liberă pentru pierderea suveranității economice în fața importurilor. 

Mall-urile, ansamblurile rezidențiale și clădirile de birouri ridicate pe fostele fabrici nu generează sustenabilitate, sunt doar cale liberă la și mai multe importuri. 3.000 de fabrici date jos în 15 ani și trei milioane de șomeri industriali. Din 1990 în 2005.

Mulți dintre ei, împreună cu copiii, lor au ajuns în vestul Uniunii Europene și contribuie la produsul intern brut de acolo. Că să înțelegem mai bine de unde provin românii plecați în Europa.

Și, mai trist astăzi: oricâte investiții structurale vom lansa și oricâte fonduri europene vom absorbi pentru asta nu vom avea cine să le execute din cauza deficitului de forță de muncă.

În ultimii doi ani am avut inflație pe creșterea salariilor și a pensiilor. Să vedem de acum inflație pe un leu slab cu un consum bazat predonderent pe importuri și pe credite în euro.

Parcă văd că în șase luni avem o nouă creștere a salariului minim. Apoi o nouă buclă la spirala inflaționistă. Unde sunt analiștii și consultanții care să explice că tot ce s-a întâmplat în România în ultimii doi ani se cheamă efect de bază și nu creștere economică sustenabilă? Se mai poate crește pe consum de importuri. Până vom avea câte un mall în fiecare sat mai este.

Bine, totuși, că UE are nevoie de România, pentru că are propriii demoni, dacă ne uităm la mișcările populare din vest și la haosul creat de Brexit. Așa că nu își poate permite să ne piardă (ca sursă de forță de muncă, piață de desfacere și tampon la granița cu Estul, să ne înțelegem).

Iar când ne cerem drepturile în noua realitate europeană ni se închide gură: sunteți corupți! Sau, și mai rău: voi de fapt vreți să ieșiți din uniune! Astea sunt doar enunțuri bazate pe observații empirice. Cifrele și acțiunile sunt la guvernanți. În an electoral.

Dragoș DAMIAN

CEO Terapia SA

Comenteaza