Parcările care ne omoară (II). „Am avut bolnavi grav blocaţi în parcare, om cu fractură deschisă. Parkingul primăriei e prost făcut" CALL TO ACTION

Parcările care ne omoară (II). „Am avut bolnavi grav blocaţi în parcare, om cu fractură deschisă. Parkingul primăriei e prost făcut
Zona centrală a Clujului este criminală pentru șoferi. Avem un parking utilizat intens în centru, cel al primăriei, dar inclusiv un angajat al municipalităţii critică dur ce se întâmplă acolo. Spune-ne povestea ta şi i-o vom trimite primarului.

Vă povesteam săptămâna trecută (AICI) că am primit amendă în parkingul primăriei, unde nu am găsit niciun loc căţărându-mă ca Edmund Hillary până în vârf, deşi pe sistemul de afişaj apărea că ar exista 20 şi ceva. Căutasem prin tot centrul trei metri şi jumătate pe doi de asfalt liber şi speram să îi găsesc în parking, dar 382 de şoferi, maximum posibil, îşi dăduseră acolo întâlnire. Plus cei ca mine, păcăliţi de afişaj, care urcau şi coborau de parcă erau captivi într-un labirint. Am fost dezolat şi, pentru că mă grăbeam, mi-am lăsat maşina într-un colţ unde nu supăram pe nimeni, la etajul 6a (am mers ulterior să mă documentez); un poliţist local avea să mă amendeze pentru nesăbuinţa mea. Luni am fost chemat cu nota de constatare şi mi s-a aplicat sancţiunea.

Povestea simpatică începe în momentul când agentul, Ioan Marian pe numele său (foto), m-a întrebat dacă am ceva de obiectat. „Da. Am. De ce pe afişaj scria că sunt 20 de locuri, dacă înăuntru nu era niciunul?". Atât a fost de ajuns ca să îi dau „cheie" omului, care s-a întors urgent împotriva oamenilor care administrează parkingul şi Clujul. Am avut surpriza ca poliţistul care mă sancţionase să îmi dea dreptate.

„Lucrez de 4 ani la parking şi am cerut de nenumărate ori să se rezolve problema cu afişajul. Am spus inclusiv că, pe strada Petru Maior, semaforul intermitent de verde la dreapta nu ar trebui să funcţioneze când parkingul e ocupat. La fel, ar trebui ca oamenii să fie avertizaţi că e plin parkingul şi când vor să intre dinspre Clinicilor, Piaţa Lucian Blaga. Am trimis hârtii la Serviciul de administrare a parcărilor, la Comisia de urbanism şi la cea de sistematizare a circulaţiei. Degeaba. Am avut oameni cu probleme de sănătate grave blocaţi în parking; un şofer îşi aducea tatăl bolnav la spital, altul avea fractură deschisă. Parkingul e prost făcut. Nu se poate întoarce. Dacă sunt 5-6 maşini care coboară, cele care urcă sunt blocate. Strada nu a primit un nume şi de multe ori GPS-ul le-a indicat celor care vin dinspre Clinicilor sau Victor Babeş să facă prima la stânga ca să ajungă pe Moţilor; aşa s-au trezit blocând intrarea în parcare. S-a întâmplat inclusiv cu autocare. Pe acelea cum le mai scoţi de acolo, că nu pot întoarce. În plus, sunt 7 locuri în curte, iar primăria are 30 de maşini, aşa că tot timpul e ocupat. Dacă este şedinţă de Consiliu Local sau conferinţă de presă, se fac iarăşi blocaje. Mi s-a cerut nu demult să fac loc pentru trei maşini corp diplomatic: unde să le fac loc în condiţiile acestea? Mă lupt cu problemele parkingului de patru ani", a mitraliat Marian, fără să ştie că sunt jurnalist.

Există un panou chiar la intrarea pe alee, îmi vor spune entuziaştii postaci ai primarului Emil Boc. Corect. Doar că l-am fotografiat luni după-amiază arătând în dreptul locurilor de parcare disponibile cifra filmele deocheate, XXX, deşi pe tabela de la barieră scria 42. Pe cine să cred? Câtă bază se poate pune pe tehnologia aceasta şi pe oamenii aceştia, care administrează obiectivul. Am făcut o cerere la primărie să aflu cât produce parkingul. Vă asigur încă dinainte să primesc răspunsul că face o grămadă de bani, din care o mică parte ar putea fi întorşi către parking, către dotarea sa, în semn de respect pentru cei care îl utilizează.

Luni, primăria a anunţat că vrea să construiască un nou parking la 50-100 de metri de celălalt parking din Mărăşti, care e falimentar. O fi ca la papagali: dacă nu îi aduci o pereche în colivie, nu mai cântă. E bun şi ală, domnule primar, dar mai important ar fi să „plantaţi" parkinguri la extremităţile centrului oraşului. Şi dacă îi transmiteţi clujeanului să renunţe la maşina personală, asiguraţi-vă înainte că este gata modernizat transportul în comun, cu tot cu păcăleala aceea de sistem de ticketing, şi că e dus la bun sfârşit proiectul cu pistele şi închirierile de biciclete, care trebuia finalizat de doi ani. 

Cum spuneam şi în precedentul articol, sunt conştient că mulţi dintre Dvs. aveţi tot soiul de păţanii cu parcările. Că v-au taxat poliţiştii când v-aţi scos copilul de la grădiniţă sau de la şcoală - că nu s-a gândit nimeni că în preajma grădiniţelor şi şcolilor ar fi nevoie de locuri de parcare - şi nu aţi avut norocul meu, să aveţi o platformă unde să vă vărsaţi năduful. Vă invit să scrieţi aici poveştile voastre cu parcări şi vă promit că, la pachet cu comentariile constructive de la articolul de săptămâna trecută, le voi trimite oamenilor de la primărie.

 

Comenteaza