Pe 15 martie, cumpărați ceva Fabricat în România!

Pe 15 martie, cumpărați ceva Fabricat în România!

Pe 15 martie, la ora 15:00, în cele 15 minute în care vă opriți din lucru, intrați într-un magazin și cumpărați ceva Fabricat în România!

În ultimii 10 ani, cu peste 750 de milioane de lei plătiți în țară sub formă de taxe și de impozite, aș fi putut construi echivalentul a 30 km de autostradă (la un cost mediu calculat de Ministerul Transporturilor de 25 mil. lei / km), a 1,5 spitale regionale (la un cost mediu calculat de Ministerul Sănătății de 500 mil. lei / spital) sau a 50 de școli noi (la un cost mediu calculat de Ministerul Educației de 15 mil. lei / școală).

Așa că, oricât de tentantă ar fi provocarea, nu am să mai construiesc încă un metru de autostradă, pentru că în următorii 10 ani îmi propun să construiesc un spital regional și 15 școli noi, dacă Ministerul Finanțelor Publice acceptă revoluția fiscală pe care am propus-o de a permite marilor contribuali să dirijeze plata taxelor și impozitelor acolo unde cred ei de cuviință. 

Însă în absența oricărei reacții a oricărui politician important de a lansa, inclusiv cu scopuri electorale, un îndemn către compatrioți de a cumpăra Fabricat în România, apelez la domnul Ștefan Mandachi să mă ajute.

Astfel încât, dacă dânsul acceptă, îl rog să ceară românilor ca, în 15 martie, la ora 15:00, în cele 15 minute când oamenii se opresc din lucru pentru a protesta împotrivă dezastrului din infrastructură, să intre într-un magazin și să cumpere orice lucru, oricât de mic sau de ieftin, dar care să fie Fabricat în România.

Nu contează că este un obiect de artizanat făcut într-un atelier, un măr de la un fermier român, un litru de lapte de la un antreprenor care are o făbricuță sau o pereche de pantofi de la o multinațională care are o fabrică în România unde muncesc 1.000 de angajați.

Lucrurile mărunte de acest fel, un metru de autostradă sau un produs Fabricat în România, au efecte durabile pentru economia țării. Așa cum am mai spus de multe ori, ele au natura de a pune invizibil în mișcare o reacție în lanț cu niște consecințe incalculabile pentru binele nostru. 

Haideți să lăsăm o clipă specialiștii și analizele lor pe cifrele din trecut, prezent și viitor! Haideți să ne uităm încă o dată la țările din jurul nostru, Cehia, Slovenia, Polonia, Ungaria, și nu numai, state cu un consumerism naționalist care s-a dezvoltat în ultimii cel puțin 10 ani - inclusiv prin sloganuri însuflețite de politicieni – care a rezultat în economii puternice, cu excedent.

Sau în care economia a crescut grație rețelelor fenomenale de infrastructură rutieră. Nu cred că noi, nespecialiștii, avem nevoie de studii academice despre capitalizare, productivitatea muncii, deficite, adoptarea euro sau planuri strategice extravagante până în 2030.

Avem nevoie doar să înțelegem că trebuie să avem o industrie locală competitivă de manufactură care să ne permită să ne eliberăm din consumul de importuri și de o infrastructura modernă pe care să ne mișcăm ușor. Or, acestea se strâng prin gesturi mărunte de solidaritate, un metru de autostradă sau un lucru Fabricat în România, făcute de tot mai mulți dintre noi.   

Dragoș DAMIAN

CEO Terapia Ranbaxy

Comenteaza