Suntem, ca naţie, pe dos

Suntem, ca naţie, pe dos
Despre noi, ca naţie, şi despre scandalul "Ponta-ofiţer acoperit SIE".

Eram în studioul Realitatea FM, la final de septembrie, când a sunat un ascultător. Ioan. „Am locuit 30 de ani într-o altă ţară şi am decis să mă întorc acasă. Primul meu şoc, la revenire, a fost lipsa de exigenţă a românilor". Avea multă dreptate.

Un meşter îşi face treaba de mântuială: „E bine şi aşa". Un amic întârzie la întâlnire: „Lasă că vine el". Un şofer neglijent ne împroaşcă cu noroi: „Suntem în România". Un medic ne cere mită: „Dau oricât să mă pună pe picioare". Suntem obişnuiţi să lăsăm de la noi, de parcă ne este interzis lucrul bine făcut, punctualitatea, cinstea, omenia.

Suntem, ca naţie, pe dos. Când trebuie să fim exigenţi, dăm dovadă de prea multă toleranţă. Într-o lege absurdă a compensaţiei, suntem însă „exigenţi" acolo unde alţii au învăţat de ani mulţi lecţia toleranţei. Ne batem în trafic pentru te miri ce, ne enervăm pe unguri sau romi şi ei pe noi.

Lipsa noastră de exigenţă se manifestă cel mai pregnant la alegeri. Ne-am obişnuit să dăm încă un mandat primarilor pentru că „şi-au făcut deja plinul, dacă vine altul o să fure mai mult". Le găsim scuze lui Iliescu, că a chemat minerii, sau lui Băsescu, că a lovit un copil. Trimitem în Parlament oameni cu dosare penale, pe fiica unuia sau pe secretara altuia. Ne vindem votul pentru o găleată goală, de parcă ar fi plină cu aur.

Victor Ponta a fost prins cu plagiatul. Nu e nevoie să decidă o instanţă acest lucru, ajunge să pui lucrarea lui „dottore" lângă original. Am fost însă toleranţi şi am acceptat, noi, ca naţie, ca Ponta să administreze ţara. Dacă n-o făceam, am fi ieşit pe străzi să îi cerem demisia, cum s-a întâmplat cu Boc, când l-a dat afară pe Raed Arafat. Iohannis şi-a luat case „din meditaţii" şi noi tot îl privim ca pe un neamţ, deşi e cât se poate de român. Dacă n-o susţinea Băsescu, pentru un motiv pe care îl putem doar intui, n-am fi auzit până astăzi de Elena Udrea. Şi nu avea ocazia să organizeze Gala Bute, anchetată de DNA.

Când vine vorba despre oamenii care ne conduc, ne-am obişnuit să închidem ochii. Toate zilele în care am votat se pot numi „duminicile orbului". Dacă nu sunteţi de acord, deschideţi bine ochii acum şi uitaţi-vă în ce fundătură ne-au adus toate „majorităţile". Nu îi credeţi pe guvernanţi când vă spun că suntem ok, adevărul e că ne îndreptăm spre o nouă criză. Nici economia mondială nu se simte prea bine, dar România, în plus, va deconta cadourile electorale făcute primarilor din banii de investiţii.

Acum pe tapet e scandalul „Ponta-acoperit", scos de la sertar luni seara de Băsescu. Au dreptate cei care îl critică pe preşedinte că a aşteptat până acum să îl dea de gol pe premier. E foarte posibil să fi păstrat informaţia ca să îl şantajeze. Şi nu i-a ieşit. Rămâne însă păcăleala lui Victor Ponta, încă una. Nici de data aceasta nu trebuie să aşteptăm decizia vreunei instanţe sau comisii. Ajunge să îl vedem cum înghite în sec, în faţa microfoanelor.

Dar ştiţi ce? Din păcate, nu am deloc încredere că vom fi exigenţi în ceea ce îl priveşte când vom merge la vot, pe 2/16 noiembrie. Pentru că noi, ca naţie, suntem pe dos.

 

Etichete
Comenteaza