“Vraja ta aduce iară pe popor lângă popor” (Friedrich Schiller, “Odă bucuriei” - imnul UE)

“Vraja ta aduce iară pe popor lângă popor” (Friedrich Schiller, “Odă bucuriei” - imnul UE)

Europa este un loc fantastic care a progresat, mai ales după Primul Război Mondial, tocmai pentru că s-au contopit multe culturi și toate neamurile care au venit de pe alte continente au fost tolerate, acceptate și asimilate.

Europa de Vest este ceea ce e astăzi din punct de vedere economic și al nivelului de trai și pentru că indieni, pakistanezi, filipinezi, vietnamezi, chinezi, sirieni, turci, magrebieni, sudamericani, lucrează acolo și dau valoare adăugată. Fără toleranța europenilor din vestul continentului, patru milioane de români nu ar fi putut să-și facă rost acolo.

Românii - spuneam la o conferință - nu sunt corupți, leneși sau periferici, ci răbdători, toleranți, prietenoși, creativi, curioși și curajoși. Toți străinii care vin aici - nu de plăcere, ci pentru că își caută o viață mai bună - trebuie primiți tocmai pentru că suntem răbdători, toleranți, prietenoși.

Cred că sunt 100 de companii în Cluj care și mâine ar angaja cei doi muncitori din Sri Lanka, poate chiar 1.000 de muncitori, având în vedere deficitul de forță de muncă din județ, pentru care ar trebui găsită o soluție instituțională. Dar asta este o altă discuție.

De modul în care acceptăm evoluțiile sociale și culturale ale noii lumi în care trăim, și în cazul de față, al exportului și importului forței de muncă al României, depinde viitorul nostru în 20-30 de ani.

Este inevitabil ca atunci, cu cinci milioane de români plecați și greu de adus înapoi și cu trei milioane de decreței (în cel mai bun caz) pensionați, majoritatea muncitorilor calificați și necalificați să fie formată din vietnamezi, nepalezi, srilankezi sau alți asiatici.

Așa că, la nivel de autorități, după ce terminăm cu retorica despre ce cumsecade suntem ca români și ne oprim să ne facem PR pe spatele celor doi srilankezi, se cuvine să ne suflecăm mâinile și să concepem politici publice sustenabile cu privire la emigrația și la imigrația forței de muncă.

Până atunci să încercam să ne imaginăm - ca un pur exercițiu de educație - ca astăzi, în 2020, orice locuitor al planetei care vine în România în căutarea unei vieți mai bune să fie considerat român. Și noi să fim bucuroși și onorați că am fost aleși de acesta, să-i dăm speranța unei vieți mai bune, așa cum le-a dat Uniunea Europeană speranța românilor.  

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA 

Comenteaza