Băsescu, despre legea lustraţiei: Argumentul CC că e prea târziu propusă mi s-a părut întemeiat

Băsescu, despre legea lustraţiei: Argumentul CC că e prea târziu propusă mi s-a părut întemeiat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri organizate de Curtea Constituţională, că argumentul CC în privinţa respingerii Legii lustraţiei ca neconstituţională legat de faptul că a fost prea târziu propusă îl consideră întemeiat.

"Este memorabilă o abordare a Curţii Constituţionale cu privire la Legea lustraţiei, lege care a fost elaborată după 21 de ani de la căderea comunismului, a fost promovată de o majoritate parlamentară acum doi ani şi jumătate şi a fost respinsă de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţională. Pentru mine, ca şef al statului, a fost un moment în care a trebuit să-mi judec poziţia în raport cu ce vroia majoritatea parlamentară, în raport cu decizia Curţii Constituţionale. Atunci, pentru declararea neconstituţională a acelei legi un singur argument mi s-a părut fundamental în argumentarea Curţii Constituţionale, şi anume «prea târziu». Deci, clasa politică românească a lăsat România fără o lege a lustraţiei timp de 21 de ani şi după 21 de ani adoptă un proiect de lege care vrea să lustreze, dar argumentul «prea târziu» mi s-a părut unul întemeiat, dincolo de toate celelalte pe care nu mi-am permis să le discut", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a precizat că în cazul revoluţiilor, atunci când au loc, trebuie să aibă "cadenţa desfăşurării lucrurilor aşa cum este normal şi cum aşteaptă cetăţenii să se întâmple după o revoluţie ca cea din decembrie ‘89".

În luna martie, Camera Deputaţilor a respins, ca for decizional, cu 233 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 21 abţineri, Legea lustraţiei, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a considerat că această lege este neconstituţională.

Comenteaza