Ce spune Comisia Europeană despre E-urile din brânzeturi. Forul european a fost sesizat de un europarlamentar clujean

Ce spune Comisia Europeană despre E-urile din brânzeturi. Forul european a fost sesizat de un europarlamentar clujean
Totul a pornit de la un studiu realizat de o asociaţie a consumatorilor care sesiza faptul că în supermarketurile din România se comercializează brânzeturi cu conținut ridicat de aditivi care prezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL) a reacţionat şi a solicitat Comisiei Europene să-i comunice care sunt instrumentele care pot fi folosite pentru a se impune un control mai strict referitor la calitatea brânzeturilor astfel încât consumatorii să fie protejați.

Daniel Buda a primit şi răspuns din partea Comisarului European pentru Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, pe care l-a făcut public prin intermediul unei reţele de socializare.

"Aditivii alimentari pot fi autorizați în Uniunea Europeană numai dacă, în conformitate cu dovezile științifice disponibile, utilizarea lor nu ridică nicio problemă de siguranță pentru sănătatea consumatorului la dozele de utilizare propuse, în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari .

Prin urmare, aditivii alimentari autorizați nitrat de sodiu (E 251) și natamicină (E235), precum și toți ceilalți aditivi incluși în lista de aditivi autorizați a Uniunii, au fost evaluați favorabil cu privire la siguranța acestora de către Comitetul științific pentru alimentație și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte de a fi autorizați.

În 2009, EFSA a efectuat o reevaluare a natamicinei și a concluzionat că utilizarea autorizată a acesteia pentru tratarea de suprafață a crustei brânzei semitare și semimoale, precum și utilizarea sa pe membranele anumitor cârnați nu prezintă probleme legate de siguranță.

EFSA reevaluează în prezent siguranța nitraților/nitriților ca aditivi alimentari, în contextul unui program instituit prin Regulamentul (UE) nr. 257/2010 al Comisiei pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari care au fost autorizați în Uniune înainte de 20 ianuarie 2009.

Se preconizează că avizul EFSA privind reevaluarea nitratului de sodiu va fi adoptat până la 31 decembrie 2016. În așteptarea rezultatului acestei reevaluări, Comisia va lua în considerare, dacă este necesar, măsuri adecvate de gestionare a riscurilor pentru a se asigura că sănătatea consumatorilor este bine protejată", a a afirmat Comisarul European în informarea trimisă europarlamentarului Daniel Buda, care a postat, vineri, răspunsul oficialului european pe pagina sa de Facebook.

În aceeaşi intervenţie, Comisarul European precizează că „statele membre sunt responsabile cu aplicarea efectivă a legislației privind lanțul alimentar din UE, care include aplicarea corectă a cerințelor privind nivelurile maxime stabilite pentru aditivii alimentari respectivi."

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/ supermarketuri) 34 tipuri de brânzeturi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului și sănătății consumatorilor.

Potrivit APC, analizele realizate de experții asociaţiei au condus la descoperirea mai multor substanțe în unele sortimente de brânzeturi, printre care folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare, acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii;

Aceleaşi analize au confirmat folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semitari. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

 

 

Comenteaza