Adrian Magdaș, candidatul PRO România Cluj la Senat: "Statul român trebuie să lucreze în interesul cetățeanului"

Adrian Magdaș, candidatul PRO România Cluj la Senat: "Statul român trebuie să lucreze în interesul cetățeanului"

Profesorul Adrian Magdaș, numărul 1 pe lista PRO România Cluj pentru Senat, a vorbit, într-un interviu, despre decizia de a candida, școala online și reforma curriculei școlare.

Stimate domnule Magdaș, ce vă motivează să candidați la o funcție în Senatul României la apogeul unei cariere de succes în învățământ?

O carieră profesională bazată pe muncă și rezultate pe măsura muncii ar trebui să fie condiție eliminatorie pentru accederea în Parlament. Cine dovedește competență în mediul profesional poate translata practicile și cunoștințele sale și în spațiul public.

Candidez cu speranța unei schimbări de paradigmă în politica din România, actuala clasă politică dovedind măsura competenței – sau, mai corect spus, a incompetenței – în ultimii 30 de ani. Orice guvern responsabil, indiferent de culoarea politică, trebuie să aibă în centrul preocupărilor sale excelența în domenii precum sănătatea, educația și protecția socială. Actualul guvern a dovedit diletantism în gestionarea crizei sanitare prin care trecem cu toții, un exemplu fiind abordarea superficială a organizării școlii online.

Dacă tot ați deschis subiectul, este România pregătită pentru școala online? Ce măsuri s-au luat în acest sens?

Școlile din Europa s-au pregătit pentru deschiderea anului școlar în condiții de siguranță, pentru că se prognoza încă din primăvară un val doi al pandemiei, după atenuarea primului val. La noi nu s-a întâmplat nimic la nivel național. Sunt școli care s-au pregătit independent de politica guvernamentală, cu sprijinul administrației locale, cu sprijinul inspectoratelor, dar sunt zone total nepregătite, în special în zona rurală, unde internetul este de slabă calitate, unde elevii sau chiar profesorii nu au acces la internet de acasă, unde nu sunt posibilități financiare pentru laptopuri sau tablete. Iar pentru aceștia, ar fi trebuit implementate din timp măsuri de la nivelul administrației centrale. Statul trebuie să asigure condițiile pentru accesul la învățământ în contextul pandemiei pentru fiecare copil din învățământul obligatoriu - o tabletă + o conexiune la internet.

Pe de altă parte însă, multe școli au fost închise fără nici o justificare. De ce să închizi școli unde dintre sute de copii și cadre didactice nu există nici măcar un caz înregistrat în luni de zile?! Ce fac părinții acelor copii? Cum mai pot acei părinți să-și mențină un loc de muncă în condițiile în care ei trebuie să fie acasă, pentru a supraveghea acei copii? Soluțiile propuse de Guvern, printre care se numără și compensarea unui procent din salariul părintelui, nu vin nici în ajutorul părintelui și nu sunt nici în beneficiul copilului. Era necesară o abordare diferențiată, în funcție de contextul din școala respectivă, din localitatea respectivă.

PRO România militează pentru redeschiderea școlilor, întâi în ciclul primar și apoi în cel gimnazial, în condițiile în care rata infectării se menține în limite decente și solicită testarea săptămânală a tuturor profesorilor, a personalului auxiliar din școli.

Una din măsurile pe care PRO România le garantează că vor fi făcute în perioada imediat următoare este aplicarea unui Program Național de Testare COVID-19 a tuturor românilor, cu decontarea testelor de către stat.

Una dintre măsurile cele mai importante pe care le-ați susține în viitor?

Reforma curriculei școlare cerute de transformările profunde din mediul de afaceri și extinderea sistemului de școli de arte și meserii care să asigure forță de muncă bine calificată în diverse domenii, cu salarizare la standarde europene, astfel încât să oprim exodul românilor în căutare de locuri de muncă bine plătite. Trebuie să reconstruim acest sector al școlilor de arte și meserii, pentru că este vital pentru industria și agricultura românească. Avem nevoie de sudori, electricieni, mecanici și multe alte meserii și le putem oferi locuri de muncă în țară. Doar cu o guvernare liberală a fost posibil să trimitem sparangheliști la comanda Germaniei, iar bieții oameni să vadă contractele doar în avion. Nici măcar vecinii bulgari nu au acceptat așa ceva, fără să vadă contractele din timp.

Statul român trebuie să lucreze în interesul cetățeanului și acesta este principalul motiv pentru care candidez din partea partidului PRO România – pentru că acest partid chiar are un proiect de reconstrucție a identității naționale și propune un program de măsuri pentru ieșirea din criză prin care sprijină cetățenii români, indiferent că vorbim de producătorii locali, de IMM-uri, de cei vulnerabili sau de cei activi.

Articol publicat la comanda Partidului PRO România - Cluj, cod mandatar: 11200008
Comenteaza