An zbuciumat pentru PSD Cluj. Demisii peste demisii, o înfrângere umilitoare şi un rezultat onorabil

An zbuciumat pentru PSD Cluj. Demisii peste demisii, o înfrângere umilitoare şi un rezultat onorabil
Viaţa politică clujeană a fost marcată în 2016 de echilibrarea scenei politice la nivelul judeţului între PNL şi PSD şi succesul repurtat la parlamentare, mai ales în municipiul Cluj-Napoca, dar şi în judeţ, de un partid creat cu câteva luni în urmă, USR.

În analiza de astăzi ne vom opri la evoluţia PSD Cluj în ultimele 12 luni şi cum a ieşit partidul din cele două scrutine din acest an, alegerile locale şi alegerile parlamentare.

PSD Cluj a început anul 2016 sub şefia "veteranului" Remus Lăpuşan şi cu un candidat anunţat pentru funcţia de primar în municipiul reşedinţă de judeţ, în persoana deputatului de atunci Aurelia Cristea, care fusese ministru al Dialogului Social într-unul din Guvernele Ponta şi ajunsese să aibă notorietate naţională prin impunerea Legii antifumat în spaţiile închise.
După scorul foarte bun al lui Iohannis pe Cluj la alegerile prezidenţiale din 2014 şi după cum arătau sondajele dar şi după starea de spirit a populaţiei, era clar că şansele stângii reprezentată de PSD la primăria Cluj-Napoca tindeau spre zero.

La sfârşitul lunii martie, PSD pierde cel mai bun consilier local pe care l-a avut în mandatul 2012-2016, Claudia Anastase, care şi-a dat demisia din partid, după nişte neînţelegeri mai vechi cu Aurelia Cristea şi după ce a simţit că nu ar mai fi dorită în noua echipă care se prefigura pentru Consiliul Local.

Era doar începutul furtunii. După nişte calcule doar de strategii PSD Cluj ştiute, în aprilie, Aurelia Cristea este lăsată cu ochii în soare de către social-democraţi, care decid să susţină, împreună cu ALDE, candidatura, ca şi independent, a omului de afaceri Octavian Buzoianu la primăria Clujului. Într-o logică politică normală, rămasă fără sprijinul partidului, Cristea îşi dă demisia de la şefia organizaţiei municipale a PSD Cluj-Napoca, care a fost precedată de demisia preşedintelui executiv al filialei, Ducu Hotima.

Înfrângerea previzibilă de la primăria Cluj-Napoca a PSD a fost una categorică. Emil Boc a luat 64,76% din voturi în timp ce candidatul susţinut de PSD, Octavian Buzoianu a luat 8,78% din voturi. PSD care până în iunie a avut 4 consilieri locali, a ajuns să aibă doar 3, după ce câte un mandat a fost cedat fiecăruia dintre cei doi aliaţi, ALDE şi UNPR.

PSD a mai recuperat ceva pe judeţ, unde a câştigat de la liberali, la limită, primăria municipiului Turda, prin Cristian Matei şi primăria oraşului Gherla, prin Ioan Neselean. Dejul a rămas cel mai important fief PSD-ist din judeţ, unde primarul în funcţie Morar Costan, a obţinut fără probleme, un nou mandat, cu 62,17%. Deasemenea, scorul obţinut la Consiliul Judeţean Cluj, de către PSD Cluj, de 26,6%, le-a adus social democraţilor clujeni 4 mandate în plus de consilier judeţean, adică 12, faţă de 8, câte au avut în mandatul 2012-2016.

După înfrângerea umilitoare de la Cluj-Napoca, Liviu Dragnea s-a înţeles cu Remus Lăpuşan ca acesta din urmă să facă un pas în spate, iar în fruntea organizaţiei a fost numit un tânăr de 32 de ani, Horia Nasra, care probabil i-a atras atenţia lui Liviu Dragnea prin câteva editoriale în presa centrală şi prin câteva ieşiri "războinice" împotriva lui Emil Boc. De altfel, Horia Nasra a fost primul pesedist clujean care a demisionat dintr-o funcţie după eşecul de la Cluj-Napoca, şi anume, a renunţat la funcţia de preşedinte al TSD Cluj-Napoca, la doar câteva ore de la aflarea rezultatului alegerilor la nivelul municipiului.

Lunile de vară au trecut fără prea mari evenimente în PSD Cluj. Întocmirea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare a dus la noi tensiuni şi chiar la o demisie la vârf din partid. După ce nu s-a mai regăsit pe lista de candidaţi a PSD Cluj, fostul senator al partidului, Alexandru Cordoş, şi-a dat demisia şi a migrat spre PRU. În dizgraţia noii conduceri a căzut şi Aurelia Cristea, care a rămas şi ea fără "coledzi". Dar cine sunt cei pe care PSD-ul, prin girul final al lui Liviu Dragnea, i-a trimis în parlament?

Horia Nasra a profitat de ocazia avută şi şi-a rezolvat un job călduţ în Camera Deputaţilor pentru următorii 4 ani. Senator a fost propulsat un inginer, Vasile Ilea, care de-abia se familiarizase din iunie până în decembrie, cu funcţionarea consiliului judeţean, unde fusese ales consilier. Deputat a fost propulsată o economistă din Turda, Cristina Burciu, care a lucrat ca director economic la Compania de Apă condusă până în iunie de noul şef al primăriei Turda, Cristian Matei. Lângă cei trei noi demnitari ai PSD Cluj, a intrat în noul parlament şi Cornel Itu, care conduce filiala cea mai performantă a partidului în judeţ, cea de la Dej.

PSD Cluj a reuşit să obţină, astfel, pentru prima dată, în judeţ, 4 parlamentari, fără să se remarce prin nimic în mod deosebit, urcându-se practic pe valul pro-PSD propagat la nivel naţional. Strict matematic, PSD chiar a pierdut pe judeţ 6.409 voturi (-0,68%) faţă de alegerile locale. De remarcat că PSD a obţinut 4 mandate, la fel ca şi PNL-ul, care, însă, deţine, prin Emil Boc şi Alin Tişe, două funcţii cheie, şefia Primăriei Cluj-Napoca şi şefia Consiliului Judeţean Cluj.

 

Comenteaza