ANALIZĂ | Ce rămâne la Cluj după europarlamentare. "Victoria USR-PLUS pune în încurcătură PNL, nu şi pe Boc"

ANALIZĂ | Ce rămâne la Cluj după europarlamentare. "Victoria USR-PLUS pune în încurcătură PNL, nu şi pe Boc"

Analiştii politici clujeni au conturat, la solicitarea ZIUA de Cluj, câteva ipoteze pentru viitorul scenei politice clujene, cucerită la europarlamentare de USR-PLUS.

George Jiglău, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Cluj, a afirmat că, în ciuda rezultatului obţinut duminică de USR-PLUS la nivel judeţean şi în Cluj-Napoca, lucrurile nu arată prea bine pentru alianţă în ceea ce priveşte alegerile de anul viitor. Cu toate că formaţiunea condusă de Cioloş şi Barna a surclasat la diferenţă mare Partidul Naţional Liberal la Cluj, alegerile locale ar putea să lase alianţa fără mari câştiguri în judeţ.

"Rezultatul alegerilor europarlamentare la nivelul Clujului nu este o surpriză prea mare. La Cluj-Napoca nu ştiu dacă USR-PLUS va avea, totuşi, capacitatea să îl bată pe Emil Boc şi s-ar putea ca într-un judeţ în care au avut un scor atât de bun să nu aibă nici un primar anul viitor, dacă se păstrează genul acesta de dinamică. Trebuie să se apuce foarte serios să îşi organizeze oamenii din teritoriu, să îşi facă organizaţii locale mai puternice, mai active", a declarat George Jiglău.

Politologul a adăugat că interesul ridicat faţă de referendum în rândul clujenilor este firesc, însă prezenţa mare la nivel naţional a venit ca o surpriză.

"Clujenii au fost în prim-plan în toţi aceşti ani când au fost discuţii despre justiţie şi corupţie. Ne amintim că am fost fruntaşi, aşa cum suntem acum la prezenţa la vot, la numărul de protestatari în stradă atunci când erau protestele pentru ordonanţa 13. Nu e o surpriză foarte mare situaţia Clujului, ci mai degrabă e surprinzător că referendumul a trecut aşa de bine la nivel naţional. Clujenii întotdeauna au aplecat urechea la problemele legate de justiţie", a spus George Jiglău.

În timp ce victoria zdrobitoare a Alianţei USR-PLUS în Cluj pune în încurcătură Partidul Naţional Liberal, aceasta nu reprezintă un pericol pentru Boc, susţine Mihnea Stoica, lector universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj. Emil Boc este, fără doar şi poate, cel mai notoriu şi credibil politician din Cluj, a susţinut analistul.

"Victoria USR-PLUS nu a fost o mare surpriză, dar pune în mare încurcătură PNL-ul. Asta nu înseamnă că îl pune în încurcătură şi pe Emil Boc. Nu cred că electoratul USR-ului votează mecanic, ci cred că analizează ceva mai bine realitatea şi adevărul este că niciun candidat al niciunui partid nu are o notorietate mai mare şi o credibilitate mai mare decât Boc, în Cluj-Napoca. În consiliul local, mai mult decât în consiliul judeţean, PNL este pus în dificultate", a afirmat Mihnea Stoica.

Ţinând cont de popularitatea lui Emil Boc în rândul clujenilor şi de faptul că alegerile pentru primar sunt organizate, în continuare, într-un singur tur, analistul nu exclude varianta unei alianţe între cei de la USR-PLUS şi PNL Cluj:

"Nu m-ar mira ca până la alegeri să se contureze o alianţă PNL – USR la Cluj. O variantă pe care o văd posibilă este ca USR să susţină candidatul PNL la Primăria Cluj-Napoca şi viitorul primar al Clujului să numească un viceprimar de la USR-PLUS. Faptul că USR a declarat că va avea un candidat propriu este şi euforia victoriei, dar cred că, regândind la rece, vor retrage declaraţia. Nu cred că au cum să câştige în faţa lui Boc", a adăugat Mihnea Stoica.

Clujul este un model de europenism care a încercat, prin mobilizarea exemplară la votul de duminică, să dea dovadă de implicare şi civism, spune Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din Cluj. Rivalitatea cu Bucureştiul a contribuit deopotrivă la prezenţa ridicată:

"Mobilizarea surprinzătoare a clujenilor la urne a fost influenţată major de două elemente: pe de o parte, dorinţa de a da o lecţie Partidului Social Democrat şi lui Liviu Dragnea, în special. Cel de-al doilea factor este interesul clujenilor de a demostra că aici se fac lucrurile în mod diferit faţă de cum se fac în sud. Intră în calcul şi rivalitatea cu Bucureştiul şi dorinţa de a da un mesaj clar de europenitate, de adeziune la valori care nu sunt aceleaşi cu cele ale guvernului de la Bucureşti", a declarat Sergiu Mişcoiu.

Cu toate că victoria Alianţei USR-PLUS la nivelul municipiului Cluj-Napoca era aşteptată, poziţionarea pe primul loc la nivel judeţean este o surpriză, ţinând cont de reprezentarea slabă pe teritoriu a alianţei în comparaţie cu PNL şi transmite un mesaj clar acestuia din urmă:

"Clasarea pe primul loc la nivelul judeţului este un lucru surprinzător, ţinând cont de faptul că PNL are o implantare teritorială foarte puternică, pe când alianţa este slab reprezentată. Cred că lecţia principală ar fi neadecvarea partidelor clasice faţă de tipul de electorat din clasa medie, educată şi urbană. PNL nu a ştiut să facă faţă acestei provocări de a se reinventa pentru acest electorat şi are un discurs conservator în continuare.

Dacă PNL poate să fie încântat de rezultatele bune obţinute la nivel naţional şi mai ales în zona rurală şi urbană mică, are o problemă cu tipul de electorat căruia ar trebui să i se adreseze dacă nu doreşte să înlocuiască din perspectivă electoră PSD-ul", a explicat Sergiu Mişcoiu.

Şansele alianţei la un scor asemănător cu cel pe care l-a obţinut europarlamentare scad major la alegerile locale, a adăugat analistul.

"Ceea ce s-a întâmplat la europarlamentare nu se va reproduce exact la nivel de alegeri locale şi judeţene, deoarece europarlamentarele au o circumscripţie naţională unică. Contează mult poziţionarea faţă de chestiuni generale, cum ar fi cea a corupţiei, şi mai puţin bilanţul local pe care aleşii îl au. La locale şi judeţene este foarte important să ai deja primari în funcţie, care de cele mai multe ori doresc să se facă realeşi la nivel local şi judeţean, controlând practic şi majorităţile", a precizat Mişcoiu.

Radu Albu-Comănescu, lector universitar la Facultatea de Studii Europene din Cluj, consideră că reorientarea unei bune părţi din electoratul de dreapta spre Alianţa 2020 USR-PLUS nu reprezintă un semn de respingere a PNL, cât o diversificare inteligentă a opţiunilor.

"Competiția strânsă dintre PNL și USR-Plus a fost câștigată de aceștia din urmă, ceea ce consider că este un semnal interesant, venit pe o filieră de reînnoire a cadrelor politice pe care Clujul dă semne că dorește să o valideze. Altfel spus, Clujul a acordat un plus de încredere figurilor noi care au ieșit din zona societății civile și au asumat un program politic dezvoltat de aproape doi ani. Nu este un semn de respingere al PNL, ci de diversificare inteligentă a opțiunilor", a declarat Albu-Comănescu.

Dacă Partidul Naţional Liberal are o lecţie de învăţat din rezultatul obţinut la Cluj, aceasta este că oamenii s-au săturat de jocuri politice şi aşteaptă fapte.

"PNL-ul poate să rețină că exigențele clujenilor în materie de guvernare rămân înalte, iar mica diferență în favoarea rivalilor poate constitui un semnal de avertizare: mai puțin joc politic, mai multă atenție la buna guvernanță. Firește, vom vedea și în ce mod câștigătorii de azi vor confirma calitățile care li se acordă, și dacă vor avea un parcurs pe care clujenii îl vor considera mulțumitor", a conchis Radu Albu-Comănescu.

Comenteaza