Campania electorală pentru primul tur s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00. Continuarea propagandei electorale, sancţionată

Campania electorală pentru primul tur s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00. Continuarea propagandei electorale, sancţionată
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei.

După încheierea campaniei electorale se interzic: difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate; continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă. Încălcarea acestor reglementări referitoare la sondajele de opinie şi televot constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei.

Potrivit legii, în seara dinaintea votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare asigură, cu sprijinul primarului, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe sediul secţiei de votare.În ziua votului este interzisă prezentarea înainte de încheierea votării a sondajelor realizate la ieşirea de la urne.

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, persoanelor acreditate şi operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori organizaţiilor neguvernamentale să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Încălcarea acestei reglementări constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

 

Comenteaza