Cine ia a doua felie din tortul puterii la Cluj. Bătălia pentru majorităţi în legislativele locale

Cine ia a doua felie din tortul puterii la Cluj. Bătălia pentru majorităţi în legislativele locale
În aceste zile primarii şi partidele care-i susţin poartă negocieri asidue pentru obţinerea majorităţilor în consiliile locale, care să le asigure obţinerea posturi de viceprimar dar şi conducerea unor regii şi societăţi de interes local.

ZIUA de CLUJ face o radiografie a stadiului la zi al acestor negoceri pentru împărţirea puterii în administraţiile locale mai importante din judeţ.

Unul dintre municipiile în care bătălia pentru obţinerea postului de viceprimar şi pentru majoritate încă se joacă este Turda. PSD-ul, pe lângă postul de primar, prin Cristian Matei, are 7 mandate de consilier local, PNL - 5, ALDE - 3, UDMR - 2 şi PRM - 1. Surse politice spun că actualul viceprimar Lucian Nemeş (UNPR), şi-ar dori să-şi menţină postul, în urma unui protocol cu PSD, dar pretenţii la postul de viceprimar are şi ALDE, care ar putea să încline balanţa spre PSD, dar şi spre gruparea de dreapta, unde ar intra PNL, PMP şi UDMR.

„Avem discuţii şi cu stânga şi cu dreapta, chiar dacă prima opţiune a noastră este o majoritate alături de PSD, dar pe noi ne interesează dezvoltarea şi modernizarea oraşului, să atragem fonduri europene şi guvernamentale", spune Mircea Irimie, copreşedintele ALDE Cluj şi candidat clasat pe locul 4 în bătălia pentru primăria oraşului. Unul dintre numele vehiculate de ALDE pentru postul de viceprimar este cel al lui Ovidiu Micu, consilier local şi în mandatul care se încheie acum. Câştigătorul, care deţine şi câteva mandate în plus, are prima şansă să obţină majoritatea, pentru că poate oferi postul de viceprimar, în schimbul susţinerii, pe când într-o majoritate de dreapta în consiliul local, din cele 3 partide, doua nu ar primi nimic, şi doar una ar lua postul de viceprimar.

În municipiul Câmpia Turzii, primarul liberal Dorin Lojigan are două variante pentru a forma o majoritate în consiliul local. Repartizarea mandatelor în consiliul local Câmpia Turzii a fost următoarea: PNL - 8 mandate, PSD - 5, PPU - 3, UDMR - 2 şi PMP - 1. „Prima mea opţiune este o majoritate cu viceprimar PNL, şi aici mizăm şi pe voturile unei alte formaţiuni care a intrat în consiliu local. A doua variantă pe care o discutăm este cu viceprimar UDMR, care ne-a fost un partener fidel în campanie şi cu care avem, o relaţie bună", a declarat pentru ZIUA de CLUJ primarul ales în 5 iunie.

Lucrurile încă nu sunt tranşate 100% nici în municipiul Gherla în ceea ce priveşte adjudecarea postului de viceprimar. PSD are 7 mandate de consilier local, PNL - 4, PMP - 4, UDMR - 3 şi, surpriză, Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) - 1 mandat.

Primarul ales, Ioan Neselean (PSD), spune că şi-ar dori o majoritate formată din toţi cei 19 consilieri locali, pentru a susţine cât mai multe proiecte de dezvoltare a oraşului. Fiecare comunitate din judeţ se uită în aceste zile şi cum se vor încheia negocierile celor două mari partide, PNL şi PSD, cu UDMR, la nivelul judeţului, iar rezultatul ar putea să le strice, e adevărat, doar într-o oarecare masură, socotelile. Şi la Gherla prima opţiune a primarului ales ar fi să aibă un viceprimar PSD, prin Iulia Trif. Dacă această variantă nu ar aduna suficiente voturi, ar rămâne cea cu viceprimar UDMR. Liberalii de aici sunt oarecum resemnaţi, chiar dacă forţele de dreapta au, cumulat, mai multe voturi în forul local, dar nu au ce oferi una alteia, pentru a acţiona unitar.

PSD nu are nici un fel de emoţie la Dej, unde a câştigat, pe lângă primărie, şi 11 mandate de consilier local, faţă de 5 - PNL, 2 - UDMR şi 1 - PRM. Astfel, primarul Morar Costan are majoritate asigurată, iar partidul va da şi postul de viceprimar. Surse politice au afirmat că şanse mari pentru obţinerea postului de viceprimar al Dejului are Dora Muncelean, de profesie jurist.

Destul de confortabil stă şi primarul Huedinului, Mircea Moroşan, de la PNL, provenit din PDL, care a câştigat lejer un nou mandat de primar. La Huedin, locurile în consiliul local au fost câştigate de PNL - 6, UDMR - 3, PSD - 3, PPMT - 2 şi un candidat independent. În mandatul care se încheie acum fostul PNL (de fapt PDL) a deţinut şi mandatul de viceprimar al oraşului iar acum acesta este negociat cu UDMR, în cadrul unei întelegeri mai largi la nivel de judeţ.

Liberalul Horia Şulea a recâştigat primăria celei mai mari comune din ţară, Floreşti, dar PNL singur nu are majoritate, după ce a obţinut 8 mandate de consilier local din 19. Urmează UDMR - 4 mandate, PSD - 3, PMP - 2 şi ALDE - 2. Oricum numărul dublu de mandate faţă de al doilea clasat şi câştigarea primăriei reprezintă argumente serioase pentru PNL în tentativa de a-şi impune candidatul în postul de viceprimar.

În comuna Baciu, primarul în funcţie, Florin Ioan Mureşan, de la PSD, a reuşit împreună cu partidul să obţină 9 mandate în deliberativul local, faţă de 5 ale UDMR şi 3 ale PNL, astfel încât va avea un viceprimar de aceeaşi culoare politică, după ce în ultimii patru ani a avut un viceprimar de la UDMR.

Şi la Apahida, primarul PSD Grigore Fati, cu cele 10 mandate de consilier local, nu are nici un fel de probleme în realizarea majorităţii şi va propune ca şi viceprimar tot un social-democrat. O situaţie mai echilibrată găsim la Gilău, unde mandatele s-au împărţit astfel: PNL - 6, PSD - 5, UDMR - 2, PMP - 1 şi Alianţa Democratică a Romilor - 1. Primarul reales al comunei, Dumitru Sfârlea (PSD) a avut ultimii 4 ani un viceprimar UDMR, situaţie care ar putea să se repete şi după constituirea noului consiliu local.

Comenteaza