Comisarul European pentru Inovare și Cercetare, către Daniel Buda: „Să o tineți tot așa la Cluj pentru că sunteți pe drumul cel bun”

Comisarul European pentru Inovare și Cercetare, către Daniel Buda: „Să o tineți tot așa la Cluj pentru că sunteți pe drumul cel bun”
| Foto: Facebook.com/daniel.buda.oficial

Europarlamentarul liberal Daniel Buda a avut o discuție cu Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare și Cercetare, prezentându-i câteva dintre problemele identificate la Cluj.

Potrivit liderului PNL Cluj, în cadrul acestei audieri, s-a discutat de importanța cercetării și inovării în toate sectoarele economiei și în același timp, despre importanța implicării actorilor locali în acest proces de absorbție a fondurilor europene.

Buda susține că, fără discuție, nu se poate vorbi astăzi despre modernizarea și dezvoltarea comunităților si a societății în ansamblul ei, fără să se pună accent pe absorbția fondurilor europene. 

Doamna Comisar, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a avea o discuție despre un subiect atât de important cum este cercetarea și inovarea. Înainte de această întâlnire, am avut o discuție cu reprezentanții Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, de unde provin eu, despre problemele existente în acest domeniu. Astfel, aș dori să vă întreb care este opinia dvs. și care sunt soluțiile pentru dezvoltarea sectorului din domeniul industriilor creative, știut fiind faptul că la Cluj-Napoca există un centru universitar foarte mare, iar acest domeniu ar putea fi explorat extrem de bine.

Pe de altă parte, suntem preocupați de ce înseamnă posibilitatea dezvoltării unor muzee ale științei, ca parte integrantă a procesului de învățare, foarte importantă pentru copii. În același timp, acum trec în plan personal, și aș dori să vă întreb dacă aveți mecanisme de cuantificare a transferurilor rezultatelor cercetării în teren. De 6 ani de când sunt în Parlament, am tot ridicat această problemă a cuantificării rezultatelor cercetării.

În final, ca recomandare, v-as ruga să aveți în vedere de ceea ce spuneau și colegii mei: lumea satului nu mai ține pasul cu modernizarea de natură să îi mențină pe cetățeni în acele locuri. Fără să investim masiv în cercetare și inovare, cu aplicație directă în zonele rurale, vom avea în scurt timp un spațiu rural extrem de depopulat.

Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare și Cercetare, mi-a formulat următorul răspuns: „Domnule Buda, cunosc foarte bine Municipiul Cluj-Napoca și pe primarul Emil Boc, un om extrem de dedicat și implicat în dezvoltarea comunității, cu ajutorul fondurilor europene. Am fost în Cluj, iubesc Clujul și pot să vă spun că orașul și regiunea dvs. pot fi date ca exemplu de bune practici la nivel european și nu doar pentru estul Europei.

Primarul dvs. împreună cu echipa pe care o aveți, a demonstrat că fondurile europene pot contribui la creșterea calitativă a vieții cetățenilor europeni. Industriile creative reprezintă un sector care poate fi finanțat din foarte multe axe de finanțare, vom veni cu o comunicare a Comisiei extrem de aplicată în acest domeniu, în perioada imediat următoare.

Legat de muzeele științei, pot să vă spun că susțin această abordare, a înființării lor și de altfel, am avut discuții în această direcție. Foarte multe muzee, inclusiv Muzeul Louvre, si nu numai, și-au manifestat disponibilitatea de a face pași importanți în acest domeniu, trebuie doar ca toată lumea să se așeze la masă. Legat de transferul în teren a rezultatelor cercetării, este un proces complicat, însă și aici, am cerut serviciilor de specialitate să vină cu propuneri concrete. În rest, pot să vă spun doar să o tineți tot așa la Cluj pentru că sunteți pe drumul cel bun și îi invit pe toți să urmeze modelul dvs. de bune practici”, a transmis europarlamentarul clujean.

Comenteaza