Culisele “mazilirii” lui Laszlo Attila în UDMR

Culisele “mazilirii” lui Laszlo Attila în UDMR
La nici 50 de ani, viceprimarul şi fostul lider al UDMR Cluj a fost “pensionat” de un vot controlat de noul şef al organizaţiei.

Laszlo Attila explică modul în care a fost eliminat din viitorul Consiliu Local şi reclamă practici autoritare în organizaţia UDMR. L-ar fi vrut pe Guttman Szabolcz pe lista consilierilor locali ai UDMR şi spune că Uniunea ar putea coborî sub cele cinci mandate actuale. Nu va părăsi nici UDMR, nici Clujul.

Cum vă explicaţi execuţia politică de vineri după-amiază?
N-o consider o execuţie politică, pur şi simplu a apărut o nouă generaţie, care, mă rog, prin diferite metode, a influenţat votul electorilor. Este o întâmplare nefericită şi este o listă care a apărut. Asta e, trebuie s-o acceptăm.

Care au fost acele "diferite metode"?
Să vă explic cum se făcea, până nu demult, întocmirea unei astfel de liste. Prima dată, întotdeauna, am analizat ce profesii trebuie să aibă consilierii, în funcţie de structura comisiilor de specialitate, în funcţie de domeniile de activitate şi de deciziile care se iau în consiliul local. Întotdeauna se făcea o analiză: în Consiliul Local Cluj trebuie să avem economist, jurist, om de cultură, om pentru relaţia cu bisericile ş.a.m.d. După ce se întocmea lista cu potenţialii candidaţi, se făceau demersuri către asociaţiile de specialişti, majoritatea partenere ale UDMR. Erau adresate scrisori către Asociaţia Pedagogilor Maghiari, către Asociaţia Economiştilor Maghiari, către biserici, către şcoli etc., urmând să se ajungă la o primă evaluare a acestei liste, după care se intra în plen. Am avut şi situaţii când am organizat scrutin preelectoral cu urne, am avut şi situaţii când un for de 80-90-100 sau chiar mai mulţi au decis ordinea pe listă, am avut situaţii multiple.

De data aceasta cum s-a procedat?
Acum s-a sărit peste aceste etape preliminare. A fost un for de 102 persoane care şi-a dat votul fără astfel de discuţii preliminare, fără să se ia în considerare activitatea care urmează să fie depusă.

Noi am apreciat, în ZIUA de CLUJ, că stabilirea ordinii pe listă prin vot a făcut UDMR cea mai democrată formaţiune politică din Cluj. Să înţelegem că doar în aparenţă a fost o procedură democratică? A fost un vot dirijat? Au existat liste cu numele celor care trebuie votaţi, cum se practică la majoritatea partidelor, au fost selectaţi într-un anume fel electorii?
A lăsat de dorit modul de exprimare a votului, ca să mă exprim foarte diplomatic.

Nici dumneavoastră, nici liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, n-aţi ascuns faptul că nu vă simpatizaţi. Nu odată v-aţi situat pe poziţii total adverse, cum a fost în scandalul pieţei volante. S-a simţit influenţa preşedintelui organizaţiei în modul în care s-a votat?
Nu fac astfel de acuzaţii. Pur şi simplu, sunt două concepţii diferite de a conduce o organizaţie. Este un mod autoritar de a te impune, al cărui adept n-am fost niciodată şi există un mod democratic de a conduce o organizaţie judeţeană, prin descentralizare, lăsând omul aflat la locul potrivit să ia singur decizia pentru că el cunoaşte mai bine situaţia. Niciodată nu mi-am impus voinţa prin forţă, întotdeauna am dialogat. Un punct de vedere impus, dar neacceptat e puţin probabil să fie şi executat.

Şi totuşi, aţi pierdut, la mustaţă, e drept, preşedinţia organizaţiei, acum un an, în faţa lui Mate cel autoritar...
Eu sunt de părere că nimeni nu trebuie să stea pe o funcţie mai mult de două mandate. Eu mi-am terminat două mandate în 2011. Mi-am mai depus o candidatură în condiţiile în care aş fi preferat ca domnul Eckstein să fie contracandidatul domnului Mate. Domnul Eckstein n-a dorit să candideze, aşa că am candidat eu doar ca să nu i se urce cuiva la cap că e singurul candidat şi să ia 99,99% din voturi. Pe de altă parte, în ultimii patru ani am încercat să-mi concentrez eforturile pe administraţie şi consider că mi-am făcut destul de onorabil treaba, cu tot ce s-a întâmplat: unii primari plecau, alţii erau duşi. Era o situaţie destul de încâlcită şi era necesară o atenţie mai mare acordată actului administrativ şi asta în detrimentul preşedinţiei organizaţiei. Mult mai important mi se pare faptul că în opt ani am reuşit să transformăm un oraş confruntativ, cu care ne obişnuise Funar, într-un oraş în care, în general, ne respectăm, un oraş care n-a suferit modificări demografice, ca alte oraşe. Am reuşit, de multe ori, să detensionăm situaţii extrem de dificile şi, în acelaşi timp, am demarat o serie de proiecte, care sper să fie finalizate într-un timp util.

Dacă aţi mai fi rămas la şefia organizaţiei, cum aţi fi gestionat relaţia cu celelalte două partide maghiare, care, iată, şi-au anunţat deja propriile liste de candidaţi.
Aici văd eu cea mai mare problemă şi un astfel de lucru am constatat în 2008, când erau două formaţiuni politice care se luptau pe voturile comunităţii maghiare. Primul rezultat a fost o prezenţă slabă la vot. Cu trei formaţiuni, foarte probabil că va fi o prezenţă la vot şi mai slabă. Cred că s-ar fi putut găsi şi alte rezolvări. Dacă respectam paşii de care vorbeam, aveam oameni reprezentativi şi, apelând la asociaţiile profesionale, foarte probabil s-ar fi rezolvat o serie de inadvertenţe şi o serie de situaţii potenţial conflictuale. Ca să fiu pe înţelesul tuturor: personal, m-aş fi bucurat ca preşedintele Ordinului Arhitecţilor, domnul Guttman Szabolcz, să fie pe lista pentru Consiliul Local. A fi preşedintele organizaţiei înseamnă şi promovarea profesioniştilor ca potenţiali candidaţi. Nu s-ar fi supărat nimeni, nici de la PCM, nici de la PPMT, nici din UDMR, dacă preşedintele Ordinului Arhitecţilor sau cel mai bun director de şcoală ar fi fost pe listă. Din păcate, nu am mai apelat la metodele de selecţie a candidaţilor care ne-au consacrat. Cât am fost preşedinte, niciodată n-am trimis fără experienţă. În plus, întotdeauna am fost adeptul reprezentării a două sau chiar trei generaţii. Acum sunt bătrânii Molnos şi Somogyi, experimentaţi din luptele cu Funar, eu şi Irsay suntem generaţia de mijloc, iar Boti (Csoma Botond - n. red.) e cel tânăr. Mai mult, întotdeauna am căutat să existe o continuitate, să se facă tranziţia fără a o lua de la zero. Cu prezenţă slabă la vot, nici Somogyi, care e pe locul cinci, nu va intra şi singurul care va rămâne va fi Botond.

A fost preşedinte de organizaţie, a fost viceprimar, a fost pe lista scurtă a UDMR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, acum e simplu membru UDMR. Ce urmează pentru Laszlo Attila?
În primul rând, Laszlo Attila o să-şi tragă sufletul şi o să doarmă. Lumea nu ştie, dar mă trezesc, de obicei, la 5 dimineaţa, răspund la e-mail-urile primite în ziua precedentă şi plec la serviciu. Seara îmi revăd copiii, de obicei când dorm. Eu provin din sfera privată şi foarte probabil tot spre sfera privată mă voi îndrepta şi voi profita de sistemul relaţional şi experienţa acumulată. Foarte probabil, voi rămâne un fin observator al vieţii publice.

Veţi pleca din UDMR?
Eu am ales UDMR-ul, am fost preşedinte de organizaţie, aşa că să nu conteze nimeni pe prezenţa mea pe listele altei formaţiuni politice. UDMR e crucea mea şi le doresc tuturor să aibă satisfacţiile pe care le-am avut eu în UDMR.

E posibil să vă revedem la alegerile parlamentare din toamnă? Credeţi că "prietenul" dumneavoastră, Mate, vă va rezerva un colegiu eligibil?
Viitorul mi-l gândesc la nivel local. Niciodată n-am avut ambiţia să părăsesc Clujul.

 

 

Comenteaza