Cum a ajuns regele agent electoral pentru Elena Udrea

Cum a ajuns regele agent electoral pentru Elena Udrea
Bătălia pe voturile dreptei pare că se încinge tot mai tare şi, în speranţa victoriei (a se citi accesul în turul doi), se recurge la cele mai neaşteptate arme, pentru acapararea oricărui vot. Pentru procentul unitar al PNŢCD, republicanul Traian Băsescu s-a declarat de acord cu un referendum pentru revenirea la monarhie. Cu excepţia ţărăniştilor, nimeni nu pare a lua în serios un asemenea proiect.

Pentru a le obţine susţinerea în campanie, Elena Udrea le-a promis ţărăniştilor că, dacă va ajunge la Cotroceni (ca preşedinte de această dată), va organiza mult discutatul referendum naţional pentru alegera formei de guvernământ: republică sau monarhie. Sâmbătă, prezent la Congresul PNŢCD, preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu a readus în discuţie, la rândul său, acest subiect, lăsând, însă, de înţeles că un referendum pentru monarhie nu face parte dintre planurile sale pentru ultimele zile la Cotroceni. „Eu sunt un republican, dumneavoastră sunteţi monarhişti. Dar - nu este de râs - am vrut să ştiţi că ştiu acest lucru şi că, probabil, în perioada de după prezidenţiale, va trebui să-l discutăm cinstit. (...) Problema republică sau monarhie cred că va putea fi discutată la un moment dat şi, de ce nu, nu văd nici un impediment, dacă şi unii şi alţii vom avea curajul să o şi tranşăm, să organizăm un referendum naţional pe această temă", a afirmat Băsescu de la tribuna Congresului PNŢCD, potrivit hotnews.ro. Dacă şeful statului s-a declarat republican, prezent la Cluj în urmă cu câteva zile, candidatul independent la preşedinţie, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat monarhist, darb a spus că un referendum ar fi inutil până nu se va crea o masă critică a susţinătorilor revenirii la monarhie, care să asigure succesul unui asemenea demers.

Proaspăt alesul preşedinte al CNC al PNŢCD, şeful ţărăniştilor clujeni Horea Dan, crede, la rândul său, că ar fi o greşeală organizarea pripită a unui asemenea referendum. „Peste patru ani, în 2018, se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Până atunci ar trebui pusă acestă întrebare. Dar poate că nici n-ar fi necesar un referendum, ci, mai degrabă, ar trebui revăzută situaţia juridică a momentului abdicării regelui Mihai, lucru care s-ar putea finaliza cu repunerea în drepturi a monarhiei. Dacă acest lucru nu se va putea face, atunci, alternativa va fi referendumul, dar nu înainte de a pregăti populaţia, pentru că prostelile indse de comunişti, cum ar fi că regele ar fi fugit din ţară cu un tren plin de aur, sunt încă prezente în mentalulm colectiv. Trebuie foarte multe discuţii şi dezbateri publice cu monarhiştii şi republicanii pe argumente. În plus va trebui construită o platformă politică, la care să adere cât mai multe partide, pentru că altfel ne-am putea trezi că referendumul pentru revenirea la monarhie să treacă, dar parlamentul să refuze să refacă Constituţia. Dacă nu e foarte bine pregătit momentul referendumului, riscăm să avem un răspuns negativ sau o invalidare pentru absenteism, ceea ce ar îngropa definitiv acest proiect de ţară", a apreciat Dan.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu crede că punerea în discuţie a formei de guvernământ e o temă de actualitate. „De principiu, astfel de teme ar trebui discutate şi să apară într-o nouă formă în viitoarea Constituţie. Noi (PSD - n.red.) am vrut să facem o nouă Constituţie şi să regionalizăm România, dar n-am fost lăsaţi. Poate că, după alegeri, va fi mai multă linişte şi se vor putea discuta raţional aceste lucruri, inclusiv problema formei de guvernământ, dar nu cred că acum trebuie parazitată campania electorală cu teme false. Acestea sunt teme strict de campanie, nimeni nu crede în ele", a opinat Lăpuşan.

Nici vicepreşedintele PNL, preşedintele interimar al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară nu crede că acum este cel mai prielnic moment pentru un asemenea subiect. "Acum în nici un caz nu este o temă de actualitate. tema în acest moment este alegerea preşedintelui. Putem discuta într-un an fără competiţii electorale, eventual anul viitor. Trebuie dezbateri serioase şi acum avem alte priorităţi", a afirmat Nicoară.

Vicepreşedintele PDL, preşedintele executiv al PDL Cluj, senatorul Alin Tişe, consideră că un astfel de referendum ar fi inutil, datorită ponderii reduse a monarhiştilor. „Nu consider că e un subiect de actualitate, atâta vreme cât toate sondajele spun că un procent covârşitor dintre români vor să-şi aleagă singuri preşedintele, deci optează pentru republică. Nu e un subiect de interes pentru români, nu există o dorinţă a unei majorităţi a românilor, adică jumătate plus unu, pentru întoarcerea la monarhie. Dacă ar exista o asemenea majoritate, atunci, categoric că poporul ar trebui întrebat, pentru că, până la urmă, poporul decide forma de guvernământ, nu politicienii", a comentat Tişe.

Liderul UDMR Cluj ironizează interesul lui Băsescu pentru un referendum vizând forma de guvernământ. „Ar fi fost oportună organizarea acestui referendum în 2004, când a candidat Traian Băsescu. Acum, la final de mandat, descoperă dragostea de monarhie. E un simplu joc de imagine şi sper că va reacţiona Consiliul Superior al Magistraturii, exact cum a reacţionat şi la proiectul autonomiei, pentru că şi printr-un asemenea proiect s-ar schimba ordinea constituţională", a spus Mate.

 

Etichete
Comenteaza