Cum a încercat Blaga să cucerească Clujul

Cum a încercat Blaga să cucerească Clujul
În PDL Cluj nu mai e „unitate de monolit”. Emil Boc e în turneu cu Udrea, Rareş Niculescu şi Iuliu Păcurariu îl votează pe Blaga, iar Adrian Papahagi o susţine pe Macovei.

La două săptămâni distanţă de vizita Elenei Udrea a venit rândul celorlalţi doi candidaţi la preşedinţia PDL, Vasile Blaga şi Monica Macovei, să vâneze voturile „portocaliilor" clujeni. Pe lângă atacurile reciproce, aproape toţi vorbitorii i-au ridicat ode lui Emil Boc, deşi acesta lipsea, fiind plecat în turneu electoral cu Elena Udrea. Cel mai aplaudat PDL-ist a fost Alin Tişe.

Primul ajuns la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) a fost Vasile Blaga, însoţit de un alai impresionant de vedete PDL, printre care Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Mircea Hava, Dorin Florea, Andreea Paul, Radu F. Alexandru, Marian-Jean Marinescu, Traian Răzvan Ungureanu sau Viorel Riceard Badea. Scenariul a fost identic cu cel de la lansarea Elenei Udrea: echipa lui Blaga a intrat în sala Europa a CCS pe imnul partidului, cu cei aproximativ 200 de participanţi aplaudând în picioare. A lipsit doar Emil Boc, aflat în turneu electoral similar, prin ţară, cu Elena Udrea. Niciunul din numele grele prezente nu a strâns, însă, atâtea aplauze câte a luat Alin Tişe, atunci când a fost anunţat ca prezent în sală. Primarul de Alba-Iulia, Mircea Hava, şi-a şi mărturisit invidia că a primit mai puţine apluze decât Tişe. De altfel, orice pomenire a numelui fostului şef al judeţului de către vorbitori genera aceleaşi ropote de aplauze, cum nu s-a întâmplat la mult mai frecventele pomeniri ale numelui primarului de Cluj. În fapt, ridicarea în slăvi a fostului premier, alături de lăudarea organizaţiei clujene, a fost una din notele comune ale mai tuturor vorbitorilor atât din tabăra Blaga cât şi din echipa lui Macovei, deşi se ştia că acesta susţine alt candidat.

Vasile Blaga a început printr-o tentativă de cauţionare a eşecului de la alegerile parlamentare. „În perioada 2011-2012 au avut loc alegeri în 12 ţări europene. În 11 au pierdut cei aflaţi la guvernare", a spus Blaga, nu înainte de a reaminti avertismentul pe care i l-ar fi dat lui Boc: „vom câştiga bătălia cu criza, dar vom pierde inimile românilor". „Nu mai avem funcţii de dat, dar avem tot timpul din lume să reconstruim partidul", a afirmat el. În aceste condiţii Blaga pare a avea o perspectivă extrem de pesimistă asupra traseului european al României, afirmând că abia când va reveni PDL la guvernare, ţara noastră va mai face paşi înainte. „Suntem partidul care va realiza integrarea deplină a României în Uniunea Europeană, asta însemnând doi paşi: intrarea în spaţiul Schengen şi în zona euro", a profeţit Blaga. El a oferit, totuşi, o rază de speranţă democrat-liberalilor. „Dacă vom fi braţul politic al clasei de mijloc româneşti, care acum spală podelele clasei de mijloc din Italia, vom câştiga sigur alegerile viitoare", a promis Blaga.
„Buldogul" a răspuns acuzelor potrivit cărora el şi echipa lui ar fi provocat pierderea guvernării. „După convenţia din mai 2011 (când Boc l-a învins pe Blaga şi a fost reales preşedinte PDL - n.red.), la două zile, membre ale echipei lui Boc îi cereau demisia din fruntea guvernului şi cereau premier tehnocrat. Şase luni după aceea eu nu am ieşit în presă să nu se interpreteze. Eu nu mi-am atacat niciodată şefii, premierii, guvernul", a afirmat Blaga. El a încheiat cu o altă promisiune, generată de acuzaţia că ar urmări să rupă partidul. „Indiferent cum veţi vota la convenţie, eu nu voi pleca din partid niciodată. Din PDL voi pleca doar acasă", a spus Blaga.

„În vară, Blaga a fost singurul care şi-a asumat conducerea partidului, nici doamna Monica, nici doamna Udrea n-au vrut pentru că ştiam cu toţii ce va urma. În fruntea partidului trebuie un om cu experienţă, pentru că funcţia de preşedinte e una full-time. Mă bucur că doamna Macovei se plimbă prin organizaţii, pentru că are, în sfârşit, ocazia să cunoască partidul. E un profesionist desăvârşit, dar pe 23 martie nu alegem procurorul general al României, ci preşedintele PDL. Doamna Udrea a condus aşa de bine organizaţia Bucureşti încât acum nu mai avem nici un primar în capitală. A fost un bun ministru, dar noi nu alegem un ministru, ci un preşedinte, iar Vasile Blaga e cel mai competent să conducă partidul. În plus, nu cred că cineva din partid îi poate contesta loialitatea", a explicat, la rândul său, Theodor Stolojan.

Virulent la adresa lui Boc a fost primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea. „Regret că am venit la Cluj şi Emil Boc nu-i acasă, pentru că eu am fost educat şi cu nuiaua, nu doar cu vorba bună, dar noi nici acum nu suntem conştienţi de ce se întâmplă. Regret lipsa lui Boc pentru că, în continuare nu se acceptă să spui în faţă adevărul, fie şi în spatele uşilor închise, iar, la nevoie, să-i faci chiar educaţie. Aşa am ajuns la narcisismul de azi şi grandomania dusă la paranoia. Noi am pierdut alegerile nu de anul trecut, ci de când am ajuns la guvernare total nepregătiţi. Au existat miniştri care n-aveau ce căuta în guvern. Eu am mai spus-o, din guvernul Ungureanu nici jumătate nu i-aş fi ţinut la mine în primărie. Într-adevăr, de la Târgu-Mureş a pornit căderea guvernului, mai întâi prostia cu UMF-ul şi apoi cu marea greşeală cu Arafat", a declarat Florea. El i-a găsit, totuşi, şi o calitate lui Boc. „Boc era încasator bun, dar putea face un lucru major, care l-ar fi pus pe un soclu mai înalt decât cel pe care e acum. Care e acel lucru o voi spune doar când va fi şi Boc de faţă", a afirmat Florea.

„Alba a rămas singura enclavă total portocalie. Noi am candidat sub trandafir, nu ne-am ascuns sub tot felul de fuste. Chiar am fost invidios că Alin Tişe a primit mai multe aplauze decât mine", a început, ţanţoş, primarul de Alba, Mircea Hava. Apoi a ţinut să lămurească şi controversa generată de vorbele sale privind posibila sa dezertare. „Poate unele lucruri nu ar fi trebuit să le spun. Rămân aici pentru că cred în echipă", s-a angajat Hava.

Raluca Turcan a început cu o reverenţă la adresa clujenilor. „A fost o nedreptate ca Alin Tişe să piardă consiliul judeţean, iar Daniel Buda, unul din cei mai buni parlamentari, să nu mai fie deputat", a spus Turcan. Apoi a replicat celor care îl acuză pe Blaga că ar vrea să vândă partidul. „S-a spus că Vasile Blaga ar vrea să vândă partidul ba PNL, ba PSD. Nu Vasile Blaga are prieteni şi experienţă prin alte partide, nu pe Vasile Blaga îl susţine Victor Ponta", a afirmat Turcan, făcând aluzie la Elena Udrea, care a mai trecut prin PSD şi PNL şi se „bucură" de sprijinul declarat al premierului.

Intervenind „din partea publicului", fostul prefect Florin Stamatian i-a explicat lui Blaga ce aşteaptă clujenii de la conducerea partidului. „De la Cluj nu spunem «Tatăl Nostru dă-ne nouă pâinea cea de toate zilele». Vrem să facem noi pâinea, dar vrem să participăm şi la distribuţia pâinii şi la împărţirea beneficiilor de pe urma vânzării pâinii", a spus Stamatian.

 

Etichete
Comenteaza