Cum se va duce bătălia pe voturile maghiarilor, la Cluj

Cum se va duce bătălia pe voturile maghiarilor, la Cluj
În premieră, candidaţii UDMR vor avea de luptat, în majoritatea colegiilor, pentru voturile alegătorilor maghiari cu reprezentanţii altei formaţiuni politice

11 din cei 14 candidaţi UDMR din Cluj vor trebui, pentru prima oară, să ducă o campanie electorală veritabilă, pentru că, în colegiile lor, au apărut şi alţi pretendenţi la voturile alegătorilor de etnie maghiară. Candidaţii PPMT vor juca, în principal, cartea autonomiei şi a federalizării. În schimb, candidaţii Uniunii speră să convingă promiţând asfalt, apă şi canalizare.
Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente crede că atuul candidaţilor Uniunii în competiţia cu oamenii lui Tokes este faptul că au un „meniu" politic mult mai variat, carte nu se limitează doar la federalizare şi autonomie. „Spre deosebire de ei, noi avem rezultate. În 20 de ani am dovedit că noi dorim unitatea maghiarilor din România. Pe de altă parte, o campanie electorală nu se face doar cu federalizare şi autonomie - autonomia administraţiei publice locale am obţinut-o deja - ci şi cu proiecte locale, care să rezolve problemele oamenilor, cum ar fi, în colegiul în care eu candidez, asigurarea rezervelor de apă, introducerea apei curente şi a canalizării, finalizarea asfaltărilor", a explicat Mate.

Cealaltă tabără mizează, însă, pe voturile maghiarilor care nu se simt reprezentaţi de UDMR. „Atât în 2008, la alegerile parlamentare, cât şi în 2012, la alegerile locale, 100.000 de maghiari n-au votat UDMR, au votat fie PPMT, fie PCM, ceea ce înseamnă că, în comunitatea noastră, există o nemulţumire faţă de UDMR. Să nu uităm că au făcut parte din guvernul care a tăiat salariile şi pensiile la comanda FMI, fără să repornească economia. În plus, eu cred că avem nevoie de oameni care să reprezinte comunitatea maghiară la Bucureşti şi nu interesele Bucureştiului în rândul comunităţii maghiare, cum au făcut unii dintre ei. În cele din urmă, să vorbim deschis, noi avem trei mari deziderate: întâi autonomia Ţinutului Secuiesc şi a Partiumului, apoi reorganizarea administrativ teritorială şi federalizarea. Să nu uităm că ţările federale sunt cele mai prospere - Germania, Belgia, Italia. Federalizarea ar reduce corupţia şi ineficienţa, care au dus la suspendarea fondurilor europene. În fine, valorile Transilvaniei, asociate valorilor europene, sunt valori speciale, care trebuie reprezentate special", a declarat Matis. El a subliniat, însă, că oferta PPMT nu se reduce la atât. „La începutul campaniei electorale vom lansa şi programul politic, care va atinge toate domeniile, de la protecţia mediului, la reforma fiscală şi la retrocedarea bunurilor confiscate de statul comunist şi nu doar bisericilor, ci şi asociaţiilor civice", a adăugat Matis.

„Civicii" au decis, de această dată, să nu intre în competiţie. „Noi considerăm că, la alegerile locale, merită să împrospătăm sângele, dar la alegerile parlamentare pluralismul nu prea are loc, pentru că reprezentarea comunităţii maghiare e foarte importantă şi nu trebuie periclitată. UDMR a câştigat la alegerile locale 80-82% din voturile maghiarimii, prin urmare concurenţa la parlament nu e binevenită. Szasz Jeno (preşedintele PCM - n.red.) a propus să formăm o mare echipă naţională, care să reprezinte absolut toţi maghiarii. UDMR şi PPMT au refuzat această propunere, aşa că, dacă vor exista candidaţi independenţi maghiari îi vom susţine, în rest nu vom participa la aceste alegeri. Considerăm că PPMT n-a făcut o mişcare bună. La Cluj, de exemplu, există riscul nereprezentării comunităţii maghiare în parlament. Există un singur colegiu cu o comunitate maghiară suficient de mare (colegiul 10 deputaţi, în care candidează Mate Andras Levente - UDMR şi Szocs Sandor - PPMT - n.red.) şi şi acolo ne batem? Ca să ce, ca să intre omul lui Dan Diaconescu?", a spus preşedintele PCM Cluj, Keizer Robert. El a recunoscut, însă, că poartă negocieri cu organizaţia judeţeană a UDMR. „Există discuţii cu UDMR, dar nu putem spune că îi vom susţine în alegeri. Cu PPMT am discutat şi am avut o înţelegere în vară şi care au fost rezultatele? Acolo unde era vorba să ne susţină nu ne-au susţinut", a explicat Keizer.

Mate este de acord că nu e bună concurenţa pentru voturile comunităţii maghiare şi spune că discuţiile cu PCM urmăresc un proiect pe termen mai lung. „Într-adevăr, comunicăm chiar bine cu ei şi discuţiile vor continua. Nu ne-au promis sprijin, dar putem conlucra pe termen lung, nu doar pentru alegerile de acum", a explicat Mate. În schimb, Matis nu crede că non-combatul PPMT în faţa UDMR ar fi fost o soluţie. „E opinia domnului Keizer că n-ar trebui concurenţă, nu şi a noastră. La nivel central s-au purtat discuţii cu PCM, dar nu s-a ajuns la o înţelegere. Oricum, mai ales în Secuime, există lideri PCM, candidaţi pe listele PPMT. Cât despre reprezentarea comunităţii maghiare clujene, oricum nu va fi pusă în pericol. Oricum UDMR va ajunge în parlament, există redistribuirea naţională, există pragul de 5 %, există pragul alternativ. Că va merge domnul Mate, că va merge doamna Hegedus Csilla, că va merge un candidat PPMT, oricum comunitatea maghiară clujeană va fi reprezentată în parlament", este convins Matis.

 

Comenteaza