Dâncu despre Partidul Ardelenilor: „Nu ştiu dacă i-a venit rândul acestui proiect. Oricine mizează pe ardelenism nu va reuşi”

Dâncu despre Partidul Ardelenilor: „Nu ştiu dacă i-a venit rândul acestui proiect. Oricine mizează pe ardelenism nu va reuşi”
Analistul politic clujean Vasile Dâncu a comentat pentru ziuadecj.ro iniţiativa formării Partidului Ardelenilor.
Vasile Dâncu, membru al celebrului Grup de la Cluj din PSD, a comentat pentru ziuadecj.ro iniţiava formării unui Partid al Ardelenilor. Dâncu a recunoscut că este nevoie de reprezentare regională, dar a menţionat că un asemenea proiect trebuie spijinit pe credibilitate.

Partidul Ardelenilor poate avea succes dacă cei care îl compun au credibilitate. Conjucţia dintre proiect şi oameni este cea mai importantă resursă pentru ca o astfel de iniţiatică să poată avea succes. Proiectul nu trebuie interpretat însă ca o rupere a României. Aceasta este una dintre fobiile care există la nivel naţional. De la Bucureşti s-a încercat mereu o inhibare a oricărei forme de regionalizare, chiar şi culturală. Chiar şi descentralizarea este privită cu rezerve. Problema Transilvaniei este sensibilă, iar oricine mizează pe ardelenism nu va reuşi. Nu e uşor un asemenea proiect. M-am gândit de sute de ori, am fost căutat de sute de ori pentru proiecte similare, când activam în politică”, a spus Dâncu.

Analistul politic are reţineri în ceea ce priveşte momentul ales pentru înfiinţarea noului partid. „Sondajele arată că este nevoie de instituţii politice noi, chiar şi partide politice. De asemenea, este nevoie de reprezentare locală în politică. Partidul Ardelenilor este o idee mai veche, care acum a fost revigorată. Este un proiect complicat, nu ştiu dacă i-a venit rândul. Este criză, iar crizele nu sunt propice pentru astfel de proiecte”, a afirmat profesorul clujean.

Citeşte: Partidul Ardelenilor vrea auto-administrarea Transilvaniei şi Banatului. Sunteţi de acord?

„Este un mit despre multele resurse pe care le avem, că dăm mult mai mult la Bucureşti decât primim. Pentru unele judeţe e valabil, dar adevărul este că multe judeţe din Transilvania sunt asistate şi nu s-ar desurca fără prelevări de la buget”
VASILE DÂNCU, analist politic

Comenteaza