Dilema PDL după congres: se rupe sau nu se rupe?

Dilema PDL după congres: se rupe  sau nu se rupe?
Deşi majoritatea au susţinut-o pe Elena Udrea, democrat-liberalii clujeni n-ar abandona aşa uşor partidul. Există voci care vor o dreaptă puternică, indiferent de siglă.

Frustrarea Elenei Udrea şi a lui Traian Băsescu generate de pierderea alegerilor din PDL pare să fi scos de la naftalină alternativa „Mişcarea Populară", înregistrată la OSIM de fiica cea mare a preşedintelui. Ieri, Udrea a dat asigurări că nu va părăsi PDL, dar nu va negocia cu Blaga, nu va cere funcţii în Biroul Permanent Naţional (BPN), iar grupul său de susţinători va acţiona distinct în interiorul partidului. Ruptura în PDL pare mai aproape ca niciodată.

Preşedintele PDL Cluj Daniel Buda spune că el nu va părăsi PDL. „Nu-mi doresc ruperea partidului, cum nu-mi doresc să merg în altă parte. Personal voi rămâne în PDL şi voi încerca să construiesc în PDL soluţia de dreapta dorită de români. Cred că toţi susţinătorii moţiunii Elenei Udrea vor rămâne pentru a consolida partidul şi dreapta românească. Pe de altă parte, partidul trebuie să înţeleagă că despărţirea de Traian Băsescu nu e în interesul partidului şi, prin comportamentul viitor, să recâştige nu numai încrederea electoratului, ci şi a preeşdintelui, pentru că o cotă de încredere de 24%, cât are preşedintele, nu e totuna cu 16%, cât are partidul", a spus Buda.

El regretă suspiciunile care planează asupra rezultatului votului. „Personal mi-aş fi dorit ca lucrurile să se limpezească în partid după Convenţie, dar, din păcate, lucrurile au devenit mai învolburate, dar asta nu înseamnă că nu se vor limpezi. Din păcate, pe finalul Convenţiei, lucrurile au scăpat puţin de sub control, pentru că nu se puteau anunţa rezultatele atâta vreme cât exista o contestaţie. Nu murea nimeni dacă mai aşteptam câteva ore până se soluţionau toate contestaţiile. Partidul avea nevoie de un lider ales dincolo de orice suspiciune. Eu nu spun că nu a câştigat Vasile Blaga, spun doar că există suspiciuni care trebuiau spulberate înainte de a se anunţa rezultatul alegerilor. În fond, era şi în interesul câştigătorilor să nu existe nici o suspiciune asupra victoriei lor, pentru că, dacă n-ar fi fost nici o suspiciune, chiar dacă Blaga câştiga la un singur vot, nimeni n-ar fi crâcnit şi, în mod cert, ne-am fi încolonat toţi în spatele său, în interesul partidului, pentru că aici nu vorbim de Vasile Blaga sau Elena Udrea, aici vorbim de partid", a declarat Buda.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, susţine că oamenii care iubesc partidul vor rămâne alături de el. „Cred că în acest moment partidul are nevoie de unitate mai mult ca oricând. În partid e loc pentru toată lumea, indiferent de opţiunile avute la congres, unde, trebuie să înţelegem, a fost competiţie politică, nu război. Cei care iubesc acest partid vor rămâne alături de partid. Cred că e momentul să depăşim această etapă şi să ne întoarcem la problemele reale ale ţării şi să trecem la opoziţia dură pe care trebuie s-o facem la adresa actualei puteri", a declarat Tişe.

Nici prim-vicepreşedintele PDL Cluj, primarul de Turda, Tudor Ştefănie, nu crede că PDL se va rupe. „Nu cred că se va întâmpla asta, sper că va exista înţelepciunea să mergem toţi înainte. E greu de făcut o formaţiune politică nouă, care să aibă şanse în alegerile de anul viitor, iar atunci când intenţionezi, cum am auzit, să iei parlamentari şi de la PDL şi de la PNL şi de la PPDD, de peste tot, nu poţi avea putere politică. Cei care am susţinut-o pe Elena Udrea trebuie să ne recunoaştem înfrângerea, pentru că nu e nici o tragedie. În fond, Vasile Blaga n-a venit din altă zonă, iar singura lui şansă este să facă un PDL puternic până în 2014, altfel va pierde încrederea partidului şi va putea fi chiar schimbat. Dacă, însă, va avea idei şi proiecte bune, eu le voi sprijini din toate puterile", a afirmat Ştefănie.

Deputatul Adrian Gurzău mizează pe arbitrajul început deja de Emil Boc între taberele Blaga şi Udrea. „Nu cred că se va rupe partidul, dar Emil Boc va juca un rol mai important chiar decât atunci când a fost preşedintele partidului. Sunt convins că talentul său de mediator va reuşi să-i ţină împreună pe toţi, pentru că e nevoie de un partid puternic de dreapta. În privinţa supărării lui Traian Băsescu, eu cred că timpul le va rezolva pe toate", a apreciat Gurzău.

În schimb, preşedintele OT-PDL Cluj, Radu Moisin, nu exclude nici o posibilitate. „Nu ştiu ce se va întâmpla, dar, referitor la ce s-a întâmplat sâmbătă, actuala conducere trebuie să demonstreze în ce măsură poate transpune în practică ce a promis, să facă PDL un partid puternic în opoziţie. Mă îndoiesc că delegaţii care au votat la congres vor avea prea multă răbdare, cum nici cetăţenii nu au prea multă răbdare. Dacă nu va face asta, orice e posibil. Personal, încerc să înţeleg ce s-a întâmplat sâmbătă şi încă n-am reuşit. A fost o zi urâtă pentru PDL. Cert e că, în România, e nevoie de un partid puternic de dreapta. Timpul va demonstra dacă acel partid va fi PDL sau nu", a comentat Moisin.

Membru al echipei Monica Macovei, Adrian Papahagi, admite că ia în calcul toate opţiunile posibile. „Eu zic să fim prudenţi pentru moment, să ne evaluăm opţiunile şi să vedem dacă mai există viaţă în PDL şi după acest congres. Partidul e scindat, iar asta nu e o analiză, e un fapt de domeniul evidenţei. Rămâne de văzut cum se va descurca noua conducere, pentru că e greu de condus un partid scindat. Nu trebuie să ne grăbim nici cu plecarea, prioritară e opoziţia de dreapta, trebuie să vedem cum putem avea un vehicol puternic de dreapta, dar e necesară o analiză foarte serioasă, nu să ne aruncăm cu capul înainte şi să dăm în zid", a afirmat Papahagi.

 

Etichete
Comenteaza